Bogdan Ţîrdea: Proiectul bugetului pentru anul 2022 este în esenţă un jaf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bogdan tirdea foto noi md

„Bugetul vostru nu este o simplă înşelătorie. Este un jaf în esenţă. Şi el nu deserveşte poporul nostru, ci companiile transnaţionale, FMI şi Banca Mondială. Păcat că n-aţi spus la alegeri că îi veţi servi pe aceştia şi nu poporului!”, aşa a apreciat în cadrul unui briefing Bogdan Ţîrdea, deputat BCS, proiectul bugetului pentru anul 2022.

Deputatul a menţionat că „în ţară s-a produs o explozie fără precedent a preţurilor şi tarifelor şi o sărăcire dramatică a populaţiei”. În această perioadă, PAS aprobă bugetul pe timp de noapte, fără consultări. „S-ar părea că bugetul a crescut cu 9%. Dar acest lucru s-a produs din contul scumpirilor carburanţilor, apoi şi a tuturor mărfurilor, deci, din contul jefuirii cetăţenilor. Şi din contul noilor credite”, a subliniat deputatul.

Bogdan Ţîrdea a atras atenţia asupra deficitului bugetar astronomic de 15 miliarde de lei, sau 6% din PIB, deşi Legea cu privire la finanţele publice limitează în mod direct nivelul deficitului la 2,5% din PIB.
„Voi înţelegeţi că încălcaţi legea, că săvârşiţi o crimă? Un deficit de 15 miliarde de lei înseamnă iarăşi datorii pe care va trebui să le achităm”, a subliniat socialistul.

Deputatul a remarcat că guvernarea a inclus în proiectul bugetului majorarea datoriei externe cu 632,3 milioane de dolari. În consecinţă, datoria externă va fi de 3 317,8 milioane de dolari, ceea ce va constitui 40% din PIB.

„De ce această datorie este atât de mare? Noi am anulat legea miliardului, voi aţi revenit la ea, pentru că aşa vrea FMI. Iată de ce în anul 2021 voi aţi dat 867 milioane de lei Băncii Naţionale pentru deservirea miliardului. În anul 2022, va trebui să întoarceţi tot atât! Iar aceasta ar însemna câte 1000 de lei pentru fiecare pensionar!”, a subliniat deputatul.

Socialistul a mai atras atenţia asupra faptului că oferind credite Moldovei, donatorii externi cer executarea unor angajamente care vor duce la sărăcirea populaţiei: „Pentru ce FMI şi alţii vă dau 632 milioane de dolari? Pentru iniţierea vânzării CFM? Pentru ca să renunţaţi la implementaea legii cu privire la 50% de produse modoveneşti pe rafurile supermarketurilor? Pentru majorarea vârstei de pensionare şi condamnarea bătrânilor la sărăcie? Voi consideraţi că aceasta e  normal? Aceasta este echitate?”

Bogdan Ţîrdea a menţionat că proiectul bugetului este o înşelăciune totală, este constituit în baza unei inflaţii de 6,9%, în timp ce Banca Naţională prognozează 14%.

„Adică toate majorările de salarii şi pensii sunt o înşelătorie! Salariile şi pensiile reale vor cădea dramatic. Oamenii vor sărăci”, a subliniat deputatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite