Bugetul pentru 2020, votat în lectură finală de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Parlamentul a votat în lectura a doua, finală, proiectul bugetului de stat pentru anul 2020. Din cele 131 de amendamente parvenite după prezentarea proiectului în prima lectură, 63 au fost susţinute. Indicatorii generali ai bugetului de stat au rămas nemodificaţi, transmite IPN.

Veniturile vor însuma 44 136,6 milioane de lei, iar cheltuielile sunt calculate la 51 551,9 milioane de lei. Conform estimărilor, bugetul de stat în anul 2020 se va solda cu un deficit de 7 415,3 milioane de lei.

Pentru buget au votat 56 din 77 de deputaţi prezenţi în sală. Finanţarea deficitului se va efectua din valorificarea împrumuturilor pentru finanţarea proiectelor din surse externe şi pentru susţinerea bugetului, emisiunea valorilor mobiliare de stat, acţiuni în formă de participare în capital, alte creanţe interne ale bugetului, precum şi din mijloacele băneşti din solduri la conturile bugetelor componente ale bugetului public naţional.

În aceeaşi şedinţă, cu 60 de voturi, Parlamentul a adoptat în lectură finală şi politica bugetar-fiscală şi vamală pentru anul viitor. În 2020 vor putea fi deduse plăţile efectuate salariaţilor sau în folosul acestora din care au fost reţinute impozite salariale. Deducerea se va permite şi în cazul datoriilor în valoare de până la 1000 de lei, al căror termen de scadenţă a expirat de 3 ani.

Impozitul aplicat donaţiilor se va diminua de la 12% la 6% şi se va reţine la sursa finală. Proiectul mai prevede modificarea termenului de achitare a TVA pentru serviciile importate: la data de 25 a lunii următoare celei de efectuare a importului. Alte modificări ţin de anularea obligaţiei de înregistrare a facturilor fiscale în Registrul general electronic al facturilor fiscale.

Termenul de declarare şi achitare a impozitului pe bunuri imobiliare a fost unificat, fiind stabilită data de 25 septembrie.

Pentru persoanele fizice care au depozite bancare, se extinde cu un an termenul în care sunt scutite de impozitul pe venit din dobânzi. Iar facilităţile acordate salariaţilor pentru hrană şi transport organizat vor fi aplicate şi asupra zilierilor.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite