Politică

articolul anterior articolul urmator

Când doi (sau mai mulţi) se ceartă...

3
24 Oct 2016 11:44:32
Răzvan Voncu

Chiar dacă, în absolut, sondajele de opinie care se fac astăzi în Republica Moldova sunt nule şi neavenite – atât din cauza imposibilităţii de a sonda în Transnistria şi Găgăuzia, cât şi a unei îndelungate culturi a disimulării –, ele ne furnizează o certitudine pe care, pe cale intuitivă, o formulasem cu multe luni în urmă.

Şi anume, că fărâmiţarea electoratului pro-european, prin prezentarea unei puzderii de candidaturi concurente, îl favorizează pe Dodon. Sau, mai pe româneşte spus, că orgoliile bolnave, iresponsabilitatea şi absenţa patriotismului îi vor furniza pe tavă victoria celui mai rău dintre candidaţi. Cineva care va produce mare deranj în biata Republică Moldova, după cum arată faptul că, în pofida prerogativelor reduse ale preşedintelui, campania lui Dodon este centrată exclusiv pe atribute executive (orientarea ţării către Rusia, un alt model economic, federalizarea etc.). Nici nu mai contează faptul că sunt aberaţii: de reţinut este că Dodon se pregăteşte să fie mult mai mult decât un reprezentant şi un mediator.

Cu 40% intenţii de vot, Dodon e sigur nu numai de prezenţa în turul al II-lea, ci şi de victorie.

Şi aceasta, deoarece, cum spuneam, candidaţii partidelor pro-europene au umplut teritoriul dintre Prut şi Nistru cu preţioasele lor personalităţi. Iurie Leancă, după ce s-a făcut de râs împrumutându-şi credibilitatea unui partid de 0,0001%, insistă să candideze, bazat pe nimic. La fel şi alţii. Maia Sandu, creditată cu între 9 şi 13% (ultimul sondaj mi se pare binişor umflat), şi Marian Lupu, depăşind-o un pic, ar fi avut, fiecare în parte, şansele sale dacă nu ar fi candidat amândoi, unul împotriva celuilalt. Cum, însă, Marian Lupu – de departe, cel mai european dintre politicienii basarabeani, cu toate ezitările sale în privinţa identităţii româneşti a Basarabiei – este candidatul „oligarhului” Plahotniuc, nu se pune problema unei înţelegeri între cei doi. Mihai Ghimpu, de asemenea, candidează stingher, pe fondul eroziunii electorale puternice a Partidului Liberal, care s-a sacrificat pentru stabilitatea unei majorităţi pro-europene. Şi neîndoielnic că mai sunt candidaţi, inclusiv unii care ar trebui urgent descalificaţi, din cauza nerespectării prevederilor de bază ale Constituţiei, începând cu articolul care spune că Republica Moldova e un stat independent, nu o gubernie a Transnistriei.

Cu 40% intenţii de vot, Dodon e sigur nu numai de prezenţa în turul al II-lea, ci şi de victorie. Cu 13,5% şi, respectiv circa 13% (personal, cred că 9% e mai aproape de adevăr), Marian Lupu şi Maia Sandu sunt siguri că nu au nici cea mai mică şansă de a câştiga, chiar dacă vor intra, fie unul, fie cealaltă, în turul II. Unde îi vor oferi lui Dodon o victorie la scor, pentru că, obiectiv vorbind, de la 13,5% se poate urca până pe la 30% şi atât. Însuşi scorul mic din turul I îi va descuraja pe mulţi dintre potenţialii susţinători.

Sunt convins că Dodon va utiliza prerogativele de şef al Armatei pentru a bloca orice contact al Republicii Moldova cu NATO.

De ce spun, totuşi, că e atât de important scorul? Procentul de 51% alegători care se pronunţă, aberant, pentru integrarea în Uniunea Eurasiatică nu lasă mari speranţe de victorie partidei pro-europene. Totuşi (s-a văzut chiar la noi, în România), o victorie cu 51% nu deloc una clară şi concludentă, iar suportul public se poate pierde, în aceste condiţii, foarte repede. Pe când o victorie cu 55 sau chiar 60% ( cât va obţine, probabil, Dodon) îi va da noului preşedinte suficiente argumente pentru a pretinde mai mult decât prerogativele pe care i le conferă Constituţia.

De pildă, sunt convins că Dodon va utiliza prerogativele de şef al Armatei pentru a bloca orice contact al Republicii Moldova cu NATO şi pe cele de reprezentant extern pentru a stimula (dar şi simula, în lipsă de sprijin parlamentar şi de rezultate concrete) o intensă apropiere de Rusia. Cum actuala coaliţie de guvernământ este fragilă şi demoralizată, cu 60% vot popular Dodon va putea să-şi pună nestingherit în practică planurile.

Nici nu mai contează că este un mediocru care, înainte de 1991, n-ar fi ajuns mai sus de şef de colhoz. Dezbinarea, orgoliile şi absenţa viziunii, din blocul pro-european, i-au netezit calea către puterea supremă în stat.

Şi, culmea, dacă discuţi cu candidaţii pro-europeni, fiecare îţi va argumenta că el este singurul patriot... Asta şi pentru că nicăieri în lume nu s-au făcut averi mai frumoase, exclusiv pe baza patriotismului de vorbe goale, ca-n Republica Moldova.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Mandrean Paul
24.10.2016, 12:51:00

Daca pe lumea asta si in viata asta exista DREPTATE, atunci dodon o sa fie la puscarie. O simpla cotrobaiala printre fondurile PSM dar si ale sale, ne-ar arata adevarata frauda cu care se confrunta sistemul electoral din Moldova. Caci dodon nu pe banii lui isi face campanie, ci pe banii rusiei. Si nu planurile sale le prezinta electoratului, deoarece nu are asa ceva, ci planurile moskovei. Multe rele i s-ar putea intampla Republicii Moldova, insa accederea la functia de presedinte al tarii a pro-rusului dodon, este raul suprem.

+3 (3 voturi)
Ioan Paulescu
24.10.2016, 16:43:46

Republica Moldova este la ora actuala o sursa de bine suprem pentru toata aceasta șleahtă de mafioți ex-sovietici, partial KGB-izati, care spala bani de diferite proveniente prin bancile basarabene si de unde au si jumulit un miliard de euro (!!), controleaza bruma de economie, primesc finantari cu teme politica din Rusia. Indivizi ca Dodon sau Voronin, au nu doar un interes ideologic de a pastra acest stat de carton care functioneaza sa-i imbogateasca pe ei si oamenii lor si unde pot fi presedinti de tara, premieri, ministrii etc. dar au si un interes personal. Ce ar face unul ca Dodon, nu ma refer la etnia sa rusească, ci la discurs si la afilierea la KGB, intr-o viitoare Românie Mare? Este valabil pentru 90% din clasa lor politica. Fragmentarea politică in zona de dreapta de la Chsinau, si actiunile de roboței defecți ale candidatilor repectivi, pe care nu-i mai intelege nimeni, nu este o intamplare pe motiv de orgolii personale sau narcisism. Acesti omuleni lucrează pentru aceiesi stapani moscoviti ca si Dodon. Perdantii nr. 1 de departe sunt basarabenii de orice etnie care traiesc de 25 de ani in conditiile de saracie crunta in care se afla azi Basarabia dar de peste tot (cu exceptia României) li se „vinde” ca este o mare chestie si o afacere buna viata in epava Rep. Moldova. Al doilea mare perdant este România, care a suferit amputarea teritoriala teribilă din anii 40, o mare pierdere naționala, economică și echivalentul unei mari înfrangeri militare si care se confunta acum cu un stat rusificat moldovenesc de paie, ce poate fi controlat si instrumentalizat de la Moscova, uneori complet, ca in era Voronin. Al treilea mare pierzător din poză este Rusia, care a investit enorm ca sa creeze acasta facatura geo-politica - Rep. Sovietica Socialista Moldoveneasca/ actuala Rep. Moldova, cioplită pe corpul viu al natiunii române, si care continua si acum o „investitie” anti-românească despre care nimeni nu poate spune exact ce câștig a adus vreodată sau ar aduce acum Rusiei.

+1 (1 vot)
Muntean Aurelian
24.10.2016, 13:04:31

Dodon va proceda ca si fratii lui mai mari,Putin si Erdogan,marindu-si puterile prezidentiale cu proxima ocazie.Atunci cand Parlamentul R.Moldova va fi dominat de activisti,scuze reformulez,de parlamentari pro-rusi o modificare a Constitutiei va largi atributele si implicit autoritatea presedintelui in mai multe domenii.Probabilitatea ca asa ceva sa se intample este foarte mare deoarece orice lider pro-rus isi urmeaza modelul.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările