Candidaţii lui Usatîi: de la traseişti la colecţionari de destituiri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatîi se bucură de încrederea a 27% din moldoveni, înaintea alegerilor parlamentare, potrivit unui sondaj IMAS publicat sâmbătă (22 noiembrie) FOTO ru1.md
Renato Usatîi se bucură de încrederea a 27% din moldoveni, înaintea alegerilor parlamentare, potrivit unui sondaj IMAS publicat sâmbătă (22 noiembrie) FOTO ru1.md

Renato Usatîi a căpătat notorietate în România cu propunerea excentrică de a construi un „Zid chinezesc” pe Prut. În Republica Moldova a devenit cunoscut ca un tânăr cu mulţi bani câştigaţi la Moscova, care se ocupă de binefaceri. Însă a fost acordată destul de puţină atenţie listei de candidaţi susţinută de Usatîi.

Pentru că omul de afaceri transformat în politician a dorit cu tot dinadinsul să candideze pentru Parlament în fruntea unei liste de partid, nu ca independent. Lista lui Usatîi este una în care domină traseiştii politici şi oameni cu un trecut dubios.

Pe lista candidaţilor, pe primele 20 de poziţii, se află 3 persoane din jurul lui Emilian Ciobu (proprietarul Partidului Patria, achiziţionat recent de omul de afaceri), iar alte 15 nume sunt propuse de omul de afaceri Renato Usatâi, care ne asigură că lista s-a constituit încă din luna februarie, deşi nu prea ne iese, având în vedere că unele candidaturi au apărut în urma unor scandaluri recente. Sau poate lista se ştia din februarie, iar ce s-a întâmplat ulterior au fost doar jocuri pentru prostime.

În capul listei electorale se află omul de afaceri Renato Usatâi, al cărui nume este şi simbolul partidului. Un simbol cu semnificaţii bogate în percepţia publică, cuprinzând afaceri ilegale, crime şi atentate, dar şi dragostea neţărmurită pentru Moscova, pe care şi-a declarat-o de când era copil şi unde s-a stabilit de la 25 de ani. Nu-i place Europa şi nici SUA. Sunt propriile lui cuvinte.

 În ceea ce priveşte opţiunea politică, la 35 de ani se declara un om sovietic, deşi a trăit doar 10 ani în epoca sovietică. Şi împins de acest crez şi cu imaginea eroului său în minte, Vladimir Putin, la începutul anului 2014 s-a hotarât să „salveze” Republica Moldova. A preluat partidul lui Nicolae Andronic şi a vrut să-i schimbe numele, dar Ministerul Justiţiei a avut altă părere în ceea ce priveste legalitatea acestui proiect. Usatîi nu s-a lăsat. A mai înfiinţat un partid, Partidul lui Renato Usatîi, însă şi acesta a fost respins de Ministerul Justiţiei, existând bănuieli că ar fi fost falsificate 30% dintre semnături. Aşa că s-a îndreptat către Partidul Patria, condus de Emilian Ciobu, cunoscut, de asemenea, pentru „iubirea” sa de ţară şi care ocupă locul al doilea pe lista electorală. Trebuie menţionat că Emilian Ciobu este membru al mişcării „Moldova Mare”, alături de Mihail Formuzal, Mihail Garbuz şi Anatol Plugaru.

Şi lista continuă, la poziţii diferite cu Elena Griţco şi Natalia Cereteu, foste angajate ale Ministerului Justiţiei într-o guvernare pro-europeană şi care, deodată, au schimbat macazul. Aşa că acum sunt asistente juridice la cabinetul de avocatură al lui Igor Şeremet care, de asemenea, candidează pe lista partidului condus de Renato Usatîi. În luna iunie, cele două îl acuzau pe ministrul Oleg Efrim că le-a obligat să semneze refuzul pentru înregistrarea partidului lui Usatîi, pentru ca mai apoi să sufere o epifanie şi să treacă de partea lui Usatîi.

Figură emblematică până mai ieri a Partidului Comuniştilor, care l-a crescut, şi legat ombilical de Voronin, deputatul comunist Grigore Petrenco a trădat şi el, sărind în barca lui Usatîi, după o întâlnire de taină cu acesta într-un restaurant din Chişinau. Aici a descoperit Usatîi că are aceleaşi idei cu Grigore Petrenco şi că acesta, în comparaţie cu alţi deputaţi PCRM, nu a avut frică să-i spună lui Vladimir Voronin ce crede şi să vorbească deschis despre relaţiile acestuia cu Plahotniuc. Mare curaj într-adevăr, însă deocamdată Petrenco participă pe lista partidului Patria. Doar nu o să-şi depună mandatul de deputat înainte de alegeri.

Atât Petrenco, cât şi preşedintele Ligii Tineretului Rus, Igor Tuleanţev, alt admirator înfocat al Rusiei aflat pe listă au lăsat-o mai moale cu obiectivul lor principal din ultimii ani - aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Euroasiatică. Asta doar pentru că şeful lor actual a declarat că este de acord cu Acordul de Asociere la UE. Nu este exclus ca peste ceva timp vor milita pentru aderarea Republicii Moldova la NATO.

Aceştia sunt urmaţi de alt personaj de vază: Iurii Nedoseicin, despre care presa a scris că are studii militare în URSS şi după ce a falimentat o bancă în Moldova s-a mutat la Moscova, unde a repetat experienţa. Pe perioada în care era preşedinte al Băncii pentru creditare de lungă durată, acestei instituţii i s-a retras licenţa de funcţionare din cauza unor falsuri în rapoarte. Studii militare în Rusia, şi nu oricare, ci Şcoala Superioară militară a KGB, are şi Igor Pătraşcu, pensionat din Ministerul de Interne al Republicii Moldova în 2013 şi căruia i-a venit un dor nebun să-şi servească patria şi la pensie.

O prezenţă surprinzătoare pe listă ar putea fi cea a omului de afaceri Valentin Vizante, dacă ne gândim că relaţiile lui apropiate sunt prin jurul Partidului Democrat, care, teoretic, este adversar al noului partid Patria. O avea dreptate Voronin, cu finanţarea partidului de către PD, ori Vizante, care este naşul de cununie al deputatului democrat Sergiu Sîrbu a fost atât de ademenit de noua formaţiune încât să-şi atragă prietenii din PD de partea sa?

Merită să-l amintim şi pe cel mai nou membru al echipei lui Usatîi, cel pentru care a făcut o conferinţă de presă specială pentru a-l prezenta, precizând că va fi pus „pe un loc de trecere” pe lista candidaţilor. Este vorba de generalul Nicolae Alexei. CV-ul său este impresionant: de la destituiri din funcţie (cea de director al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate şi Corupţiei) pentru abuz în serviciu şi comercializarea ilegală a „corpurilor delicte”, confiscate de la contrabandişti, la legături cu reţele de crimă organizat şi mafioţi periculoşi până la condamnări penale. În plan politic, generalul Alexei s-a plimbat de la Partidul Popular Creştin Democrat al lui Iurie Roşca la Partidul Dreptăţii Social-Economice din Moldova (PDSEM), formaţiune condusă anterior de Maricica Liviţchi, iar astăzi la Partidul Patria.

Colecţia de candidaţi propuşi de Usatîi este pur şi simplu îngrijorătoare. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite