Candidatura lui Balan a fost respinsă de Comisia Securitate şi acceptată de cea Juridică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Balan a fost ambasador în Grecia şi Israel
Mihai Balan a fost ambasador în Grecia şi Israel

Comisia parlamentară de profil a dat aviz negativ proiectului de numire a lui Mihai Balan în funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Anunţul a fost făcut de deputatul comunist Artur Reşetnicov. Membrii comisiei Securitate au luat această decizie cu uşile închise, după ce l-au audiat pe Balan în prezenţa presei.

Câţiva deputaţi au acuzat că Mihai Balan a fost selectat pe criterii politice. „Nu e secret că, potrivit acordului de constituire a AIE, şefia SIS i-a revenit Partidului Liberal. Potrivit CV-ului în 2009-2010, aţi fost consilierul lui Mihai Ghimpu pe politică externă. În acea perioadă, relaţiile cu Federaţia Rusă au ajuns dramatice, Rusia fiind numită ţară ocupantă", i-a reproşat Reşetnicov, insistând şi asupra faptului că Balan a devenit membru de onoare al Rotarty Club în perioada mandatului de ambasador în Grecia.

„Se trâmbiţează în presă că sunteţi înaintat de un partid politic şi asta mă deranjează.Trebuie să excludem din start chestiunea de a îndeplini careva rugi ale unui partid sau lider de partid, să excludem indicaţiile de partid privind dosare, şantaj, filaj la comandă a unor politicieni sau cetăţeni", a spus deputatul PLDM, Ion Butmalai.

„Nu sunt membru de partid şi sunt categoric împotrivă să activez la comanda cuiva, din start vă spun", le-a răspuns Mihai Balan. Şi liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că Balan nu a fost înaintat de formaţiunea sa, ci de preşedintele ţării, Nicolae Timofti.

Mihai Balan: „Frica de SIS trebuie să dispară"

În schimb, proiectul a fost avizat pozitiv de Comisia Juridică. „Îl cunosc pe Mihai încă din 1977, de pe băncile universităţii. Era un băiat de la ţară foarte bun, străduitor, şi cred că merită să-l susţinem", a remarca liberal-democratul Tudor Deliu, preşedintele comisie.

Tatăl lui Dan Bălan, ex-O-Zone, va conduce Securitatea de la Chişinău

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite