Candu anunţă crearea grupului de lucru pentru modificarea Codului şi legislaţiei electorale: Trebuie ceva schimbat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunţat Biroul Permanent al Legislativului miercuri, 22 februarie, despre intenţia de a crea un grup de lucru, format din experţi naţionali şi internaţionali, dar şi reprezentanţi ai fracţiunilor parlamentare, menit să dezbată şi să vină cu propuneri asupra modificării Codului şi legislaţiei electorale.

„Dacă vă aduceţi aminte există un demers din partea societăţii civile, 17 organizaţii proeminente au făcut o propunere privind formarea unui astfel de grup de lucru. Sunt şi recomandările Curţii Constituţionale. Sunt şi recomandările observatorilor internaţionali de la precedentele alegeri de alegere a preşedintelui. Mă refer la propunerile venite din partea Consiliului Europeni, UE şi OSCE. Toate vor fi luate în considerare şi dezbătute în acest grup de lucru, din care vor face parte şi reprezentanţii fracţiunilor parlamentare, dar şi alţi experţi. Curând voi face demersurile necesare în aşa fel încât într-o săptămână sau două, maxim, să fie organizată deja prima şedinţă”, a declarat Andrian Candu.

Speaker-ul a refuzat să spună pentru ce model electoral pledează, precizând că va lăsa experţii să se expună asupra acestui subiect, după care va veni cu opinia sa.

„Cu siguranţă trebuie ceva schimbat, fiindcă există anumite carenţe”, a specificat şeful Legislativului.

Amintim că subiectul privind necesitatea schimbării sistemului electoral este tot mai vehiculat în spaţiul public. Recent, într-un interviu pentru Radio Moldova 1, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat că pledează pentru schimbarea sistemului de vot din Moldova, motivând că actualul generează „partide SRL-uri”. 

De asemenea, democraţii Marian Lupu şi Dumitru Diacov în cadrul unor apariţii televizate au menţionat despre necesitatea implementării sistemului electoral mixt. 

Totodată, unii lideri din opoziţie, precum Andrei Năstase sau Renato Usatîi au încercat să bată alarmă şi să afirme că schimbarea sistemului de vot din proporţional în mix ar fi doar în avantajul PDM.

Liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, a menţionat că socialiştii nu vor susţine modificarea sistemului electoral, pe motiv că este o decizie prematură pentru Moldova.

Încercarea eşuată a lui Vlad Plahotniuc de a introduce sistemul electoral mixt în 2013

Pe 19 aprilie 2013, PD, PLDM, deputaţii neafiliaţi şi deputaţii liberal-reformatori au votat proiectul de lege privind implementarea sistemului electoral mixt. Pentru acest proiect au votat 63 de deputaţi şi zero împotrivă.

Iniţiativa legislativă a fost înaintată de prim-vicepreşedintele PDM de atunci, Vlad Plahotniuc. Democratul afirma că acest fapt ar responsabiliza deputaţii, dar şi „odată cu trecerea la votul uninominal va apărea motivaţia de a promova în Parlamentul Republicii Moldova şi exponenţii direcţi ai alegătorilor din regiunea transnistreană, ceea ce lipseşte în sistemul actual”.

Plahotniuc nu a reuşit însă să se bucure prea mult de această lege, deoarece la câteva săptămâni, pe 3 mai 2013, liberal-democraţii (care votase pentru sistemul mixt) au votat pentru abrogarea legii, de data asta cu ajutorul voturilor celor din Partidul Comuniştilor.

Deputatul PLDM Tudor Deliu îşi motiva decizia formaţiunii în felul următor: „Proiectul de Lege de la bun început a fost introdus pe agenda Legislativului cu grave încălcări procedurale. El nu a fost supus expertizei anticorupţie, nu avea avizele Guvernului, CEC-ului, comisiilor permanente ale Parlamentului Republicii Moldova”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite