Candu, după audierile parlamentare în cazul Liceului Orizont: În fiecare an sunt câte 60-70 de cazuri de expulzări de genul ăsta. Nu are legătură cu Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat sâmbătă, 8 septembrie, după audierile parlamentare în cazul expulzării a şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul Orizont, organizate în cadrul comisiei pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică şi subcomisiei pentru control parlamentar asupra Serviciului Informaţie şi Securitate, că subiectul este unul complicat şi complex şi că nu are legătură cu Recep Erdogan.

Andrian Candu a afirmat că unul dintre obiectivele Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) este să monitorizeze şi să supravegheze prevenirea actelor de terorism.

Speakerul susţine că unele persoane, inclusiv de la Liceul Orizont, sunt monitorizare încă din anul 1998 şi „nu are nicio legătură cine este astăzi la guvernare în R. Moldova sau în Turcia sau care sunt conflictele dintre Gulen şi Erdogan”.

Potrivit lui, sub monitorizare în ultimii 3-4 ani pe aceste dosare au fost peste 48 de persoane, cetăţeni străini.

„În ultimii 4-5 ani au fost deschise chiar dosare penale, volume şi sute de pagini. Şi în baza tuturor investigaţiilor şi cercetărilor din cele 48 de persoane, 18 persoane au fost declarate indizerabile. Din cele 18 persoane considerate indizerabile, şapte persoane au fost expulzate aşa cum a apărut în presă în ultimele zile”, a menţionat Candu.

El a adăugat că, în ultimii 4-5 ani, în fiecare an sunt câte 60-70 de cazuri de expulzări de genul ăsta, legate de alte activităţi, alte dosare. 

Candu a precizat că nu este un secret că Chişinău primeşte solicitări de a închide liceele „Orizont”, însă şi a dat asigurări că instituţiile respective de învăţământ nu vor fi închise pentru că acestea respectă legislaţia Republicii Moldova.

Amintim că şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, au fost reţinuţi de către ofiţerii SIS, după care expulzaţi din ţară, fiind suspectaţi de legături cu o grupare islamistă. 

Presa din Turcia scrie că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activează la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci sunt, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi afirmă că „operaţiunea privind expulzarea conducerii Liceului Teoretic Orizont ridică semne de întrebare”. În opinia sa, într-un stat de drept asemenea decizii trebuie să fie bazate pe dovezi clare, nu doar suspiciuni, precum că aceşti profesori aveau legături sau finanţau organizaţii islamiste.

Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu, avertizează autorităţile de la Chişinău că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe cazul reţinerii cetăţenilor turci care activau la Liceul Orizont.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din ţară a şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul moldo-turc Orizon.

Igor Dodon a rămas dezamăgit de modul în care presa a reflectat subiectul privind reţinerea şi expulzarea celor şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizon, şi a afirmat că nu-l mai uimesc „standardele duble ale presei”. Potrivit lui, anterior „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a cerut Chişinăului să respecte statul de drept.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite