Politică

articolul anterior articolul urmator

Candu explică de ce Parlamentul nu vrea să iniţieze procedura de suspendare a lui Dodon: Nu vrem să-i dăm posibilitatea de a se victimiza VIDEO

2
25 Oct 2017 01:00:41
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Deşi Curtea Constituţională de la Chişinău a constatat că există temei ca Parlamentul să iniţieze procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui ţării, şeful Legislativului, Andrian Candu, a declarat marţi, 24 octombrie, că majoritatea parlamentară nu va da startul acestui proces.

Andrian Candu a adus mai multe argumente de ce Parlamentul refuză să-l suspende din funcţie pe Igor Dodon.

„În primul rând, însăşi procedura de constatare care va fi în Parlament durează. Trebuie să creeze o comisie parlamentară de anchetă. Această comisie de anchetă trebuie să cheme specialişti, martori, să strângă dovezi. Realizabil, da. După care trebuie să pregătească dosarul că preşedintele Dodon a încălcat legea, Constituţia ş.a.m.d. Ceea ce tot ar putea fi făcut, căci avem deja exemple. Dosarul este trimis la CC, după care CC spune dacă sunt circumstanţe de a-l suspenda prin decizia Parlamentului, care este prin majoritate calificată. Această suspendare din Parlament trebuie să fie urmată în timp de 30 de zile de un referendum privind demisia”, a specificat Andrian Candu la eimsiunea „Important” de la TVC21.

De asemenea, speakerul a adăugat că suspendarea este o procedură care presupune o anumită confruntare cu preşedintele.

„Pornim iarăşi o criză politică. Ba mai mult ca atât, odată ce noi începem procedura de suspendare şi de referendum, asta presupune campanie electorală, bani din buget, drept la televiziune şi multe altele. Asta presupune că îi dăm posibilitatea preşedintelui Dodon să se victimizeze şi să începem campania electorală. Noi nu avem nevoie de asta”, a precizat şeful Legislativului.

Andrian Candu a mai spus că moldovenii nu sunt activi atunci când trebuie să participe la referendumuri pentru a demite pe cineva, sugerând că referendumul ar putea eşua.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ilies Ian
25.10.2017, 10:52:05

Lui Dodon ii este comod acum sa fie demis, asta ar insemna sa-si inceapa campania de victimizare si sa-si mobilizeze electoratul. Sper ca nu i se va oferi o asemenea sansa. Asta din start defavorizeza partidele pro-europene. Mai bine Dodon sa ramina ca un impotent in aceasta functie si electoratul lui sa se dezamageasca in el.

Revolutionarul
25.10.2017, 16:18:32

Pentru ce sa-l demita daca si asa ii fac fata populismului initiat de Dodon/ Sau cineva e gata sa arunce citeva milioane pentru noi alegeri? mai bine sa majoreze salariile si pensiile asa cum o fac decit sa cheltuie pentru alegeri.

Modifică Setările