Candu spune că România ar putea oferi adaos la pensiile moldovenilor: Cu 10-20 de dolari, cum făcea Rusia în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speakerul de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat că există discuţii cu Guvernul României ca acesta să ofere un adaos de 10-20 de dolari la pensiile moldovenilor, după modelul Federaţiei Ruse în Transnistria.

„Noi acum lucrăm la reforma pensiilor. Noi vrem să majorăm prensiile, pentru ca aceasta să fie un exemplu şi pentru transnistreni. Discutăm actualmente cu Guvernul român o opţiune, ca ceea ce a făcut Rusia pentru transnistreni, să facă România pentru pensionarii noştri - să ofere un adaos la pensii de 10-20 de dolari. Asta ar atrage şi transnistrenii să dorească să primească pensii moldoveneşti”, a declarat Andrian Candu pentru presa din Ucraina.

Întrebat cum exact ar funcţiona acest mecanism, şeful Legislativului a explicat: „Noi avem un acord semnat cu Guvernul României privind primirea unui sprijin. Este vorba despre un grant de 100 de mii de euro. Şi asta nu e un credit, dar un grant nerambursabil. O parte din aceşti bani este îndreptată spre proiecte sociale - muzee, teatre etc. De exemplu, prin acest fond, România a reparat şi a construit 180 de grădiniţe. Chiar şi Parlamentul a primit sprijin. Şi iată există ideea ca o parte din aceşti bani să fie direcţionaţi ca adaos la pensii. Pentru că, din păcare, pensionarii noştrii primesc puţini bani”.

Preşedintele Parlamentul a menţionat că se ia în calcul şi formarea unui „Fond de dezvoltare a Transnsitriei” în bugetul Republicii Moldova.

„Poate chiar cu sprijinul UE şi al americanilor. Să creăm condiţii, începând cu pensii şi terminân cu grădiniţe, şcoli etc”, a sublinait speakerul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite