Politică

articolul anterior articolul urmator

Cazul Marinei Tauber a ajuns în presa europeană. Eureporter: Şubreda democraţie din Moldova a mai primit o lovitură

2
4 Dec 2021 14:26:49
Autor: Iurii Botnarenco

„Se încing spiritele în Republica Moldova, unde şubreda democraţie din Moldova a primit, se pare, o nouă lovitură. Partidul de guvernământ s-a pomenit în mijlocul unui scandal de proporţii, după ce a fost acuzat că ar fi pus presiune pe Comisia Electorală Centrală pentru a scoate din cursa electorală candidatul unui partid de opoziţie, cotat cu şanse covârşitoare să câştige funcţia de primar al oraşului Bălţi, al doilea oraş ca mărime din ţară”.

Aşa începe articolul prestigioasei publicaţii europene „Eureporter”, care a dedicat scandalului în jurul Marinei Tauber o amplă analiză. 
 
Potrivit „Eureporter”, Marina Tauber a fost înregistrată în cursa pentru Primăria oraşului Bălţi în ultima zi în care mai pot fi depuse actele pentru înregistrare, iar această decizie i-a luat pe mulţi prin surprindere. Ulterior, scriu jurnaliştii, a urmat o campanie intensă, iar la alegerile din 21 noiembrie, Tauber a fost foarte aproape să câştige din primul tur, lipsindu-i doar în jur de 900 de voturi pentru a câştiga. Publicaţia europeană mai arată că abia după ce Tauber a câştigat detaşat primul tur cu aproape 50 la sută dintre voturi, au început să curgă contestaţiile din partea poliţiei şi contracandidaţilor. 
 
„Săptămâna aceasta a urmat o şedinţă a CEC, care a constatat că Marina Tauber trebuie exclusă din cursă şi a cerut instanţei să anuleze înregistrarea acesteia în alegeri. Iar motivul invocat de CEC pentru excluderea din alegeri este faptul că „candidatul nu a declarat cheltuielile pentru ceea ce au mâncat activiştii pe perioada campaniei electorale”, o prevedere care nici nu se regăseşte în Codul Electoral moldovenesc, iar nici un candidat electoral, în nicio campanie electorală organizată până acum în Moldova, nu declarat asemenea cheltuieli. Mai mult, pretinsele încălcări au fost înregistrate în campania primului tur de scrutin, care a fost declarat corect de aceeaşi Comisie Electorală Centrală”, se mai arată în articol. 
 
Potrivit Eureporter, decizia de a o retrage din cursă a provocat un val de reacţii din partea opoziţiei, a analiştilor politici şi a societăţii civile. 
 
„Imediat după decizia CEC, au urmat un val de critici din partea partidelor de opoziţie, analiştilor politici şi a societăţii civile, care au calificat decizia organului electoral drept un abuz şi o comandă politică venită din partea partidului de guvernare PAS şi a preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu”, se mai arată în articol. 
 
Puteţi citi articolul integral accesând acest link.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Groza Carmen
4.12.2021, 14:56:41

Penala Tauber isi desfasoara campania in RM din miliardul de EUR furat de la basarabeni, fiind concubina lui Shorr (participant cheie si in Laudromat), protagonistul ultracorupt principal aflat in cautare internationala refugiat in Israel.

-7 (11 voturi)
Coco
4.12.2021, 15:18:04

Are foarte multi complici dar nici nu pot crede ca majoritatea baltenilor sa fie hotomani , unii probabil sunt intimidati de adevaratii hotomani iar altii se vand pe te miri ce.

+10 (10 voturi)
Modifică Setările