Cazul lui Valeriu Munteanu şi al lui Dinu Plîngău, în atenţia Amnesty International Moldova: Cerem autorităţilor să asigure dreptul cetăţeanului de a fi ales

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amnesty International Moldova (AIM) anunţă că „este îngrijorată de riscul sporit al încălcării legislaţiei electorale şi convenţiilor internaţionale în domeniul electoral la care R.Moldova este parte, de către autorităţile statului, partidelor politice şi exponenţilor acestora, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din 24 februarie 2019”.

Potrivit organizaţiei, mai mulţi concurenţi electorali au raportat inacţiunea poliţiei în situaţii de hărţuire şi agresiune din partea unor presupuşi simpatizaţi ai unor oponenţi politici, în timp ce realizau acţiuni de campanie electorală.

„Solicităm organelor competente să cerceteze urgent aceste acuzaţii şi, în cazul în care se adeveresc, să-i atragă la răspundere pe cei vinovaţi. De asemenea, solicităm autorităţilor să asigure un climat favorabil desfăşurării unor alegeri democratice şi transparente, cu respectarea dreptului fiecărui cetăţean de a alege şi a fi ales”, se arată într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii Amnesty amintesc că autorităţilor statului că, potrivit art. 47, alin. 5 din Codul Electoral, concurenţii electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, autorităţile administraţiei publice locale fiind obligate să asigure posibilitatea desfăşurării unor astfel de întâlniri în termene şi în condiţii egale, securizat şi fără presiuni”.

„Autorităţile statului sunt obligate să respecte legislaţia naţională şi internaţională în domeniul drepturilor omului, în domeniul electoral şi să asigure dreptul fundamental al fiecărui cetăţean de a alege şi de a fi ales”, se mai spune în document.

Candidatul Blocului electoral ACUM pe circumscripţia din Edineţ pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, Dinu Plîngău, a declarat că a fost bătut de câţiva indivizi în după-amiaza zilei de duminică, 27 ianuarie, chiar în faţa Comisariatului de Poliţie din Edineţ.

Candidatul Blocului electoral ACUM în circumscripţia Orhei, Valeriu Munteanu, la fel a declarat că a fost intimidat să-şi desfăşoare întâlnirile cu alegătorii sîmbătă, 26 ianuarie, la Orhei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite