CCM a suspendat legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Măsurile anti-criză nu pot fi aplicate. Ion Chicu acuză PAS de iresponsabilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Premierul Ion Chicu a anunţat joi, 9 aprilie, că Înalta Curte a suspendat legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului, până luni, 13 aprilie. Potrivit premierului, decizia Curţii Constituţionale a fost adoptată ca urmare a unei sesizări depuse de deputaţii PAS şi cei din Partidul Şor.

Ion Chicu a explicat că prin decizia Curţii, Guvernul „nu are dreptul să achite 2.275 de lei ajutorul de şomaj”. „Vreau să vă spun că avem deja mii de oameni înregistraţi care necesită aceşti bani pentru pâine etc. Guvernul nu poate achita”, a precizat premierul.

Prim-ministru spune că „Guvernul nu va putea achita un venit lunar minim garantat, care a fost majorat de la 1.007 la 1.300 de lei. Guvernul nu poate achita pentru copii 975 de lei, sumă care a fost majorată de la 535 prin această lege. Guvernul nu poate restitui agenţilor economici care plătesc salarii pe martie acele 45% din fondul de salarii, subvenţia care a fost aprobată. Guvernul nu-i poate scuti pe patentati, peste 8 mii de oameni, de plata respectivă. De aceea, patentele lor se anulează. Guvernul nu poate diminua cota TVA pentru HORECA de la 20% la 15% şi Guvernul nu poate amâna către 25 iulie plata taxelor locale pentru agenţii economici, care sunt nevoiţi acum să achite, deoarece vor fi penalizaţi”.

Ion Chicu a afirmat că va convoca membrii Guvernului. Premierul nu exclude că vor trebui luate „măsure foarte radicale” în Comisia pentru Situaţii Excepţionale „în privinţa acitivităţii de mai departe în contextul respectiv”.

Amintim că deputaţii fracţiunii PAS Sergiu Litvinenco şi Veronica Roşca au depus pe 7 aprilie două sesizări la Curtea Constituţională în legătură cu intrarea în vigoare a legii asumate de Guvern „privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă”.

Potrivit PAS, Guvernul a introdus zeci de măsuri care nu au nicio legătura cu combaterea COVID-19, iar unele dintre ele chiar dăunează grav interesului public.

„În prima sesizare, Curţii Constituţionale i s-a solicitat interpretarea articolului art.106/1 din Constituţie astfel încât aceasta să facă claritate şi să răspundă la întrebarea dacă angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra unui proiect de lege are loc întotdeauna prin prezenţa reprezentantului Guvernului în şedinţa plenară a Parlamentului (şedinţă deliberativă, adică cu cvorum), indiferent dacă Parlamentul se află în sesiune ordinară sau nu.

Or, după cum se ştie, şedinţa Parlamentului din 2 aprilie 2020 la care Prim-ministrul urma să prezinte proiectul legii pentru care Guvernul îşi angaja răspunderea nu a avut loc din lipsa cvorumului, astfel încât în spaţiul public au apărut întrebări dacă procedura prevăzută de Constituţie a fost respectată sau nu.

Clarificarea acestui aspect este importantă pentru a stabili pe viitor reguli predictibile care ar fi respectate de fiecare dată când Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului.

A doua sesizare vizează controlul de constituţionalitate a mai multor prevederi din Legea nr.56/2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative.

În total au fost contestate prevederi care se circumscriu la trei domenii complexe:

1) Modificarea cuantumului taxelor pentru extragerea mineralelor utile, a taxei pentru folosirea subsolului, a cotelor taxelor pentru extragerea resurselor naturale şi altor prevederi aferente din Codul fiscal.
2) Modificarea Codului fiscal prin oferirea facilităţilor la restituirea accizelor pentru magazinele duty-free în sensul intrării în ţară.
3) Modificarea (extinderea cu un an a) termenului de punere în aplicare a dispoziţiilor Legii nr.278/2007 privind controlul tutunului care se referă la interzicerea expunerii vizibile a produselor din tutun pentru fumat şi a produselor conexe în spaţiile comerciale accesibile publicului.

Prevederile menţionate sunt neconstituţionale, întrucât nesocotesc dispoziţiile art.106/1 din Constituţie aşa cum aceastea au fost interpretate prin Hotărârea Curţii Constituţionale nr.5/2016. Şi anume acestea nu ţin cont de criteriile obligatorii pe care trebuie să le respecte orice lege adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului: urgenţa în adoptarea măsurilor conţinute în lege; adoptarea reglementărilor cu maximă celeritate; aplicarea imediată; circumscrierea normelor unui singur domeniu de reglementare.

Prevederile contestate se referă la aspecte care nu au nicio legătură cu obiectul legii pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea – acela de a institui măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative (subsecvente acestui scop) –, adevăratul scop pentru care acestea au fost adoptate fiind promovarea intereselor meschine ale clientelei politice afiliate celor două partide aflate la guvernare”.

Ce spune Curtea Constituţională

Curtea a admis cererea dlui Dinu Plîngău, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, şi a suspendat acţiunea Legii nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, până la soluţionarea în fond a cauzei.

De asemenea, Curtea a conexat sesizările nr. 49a/2020, nr. 51a/2020, nr. 52a/2020 şi nr. 53a/2020 într-un singur dosar, atribuindu-i numărul 49a/2019. Printr-o Decizie Curtea a declarat admisibile sesizările menţionate, fără a prejudeca fondul cauzei. 

Luni, pe 13 aprilie 2020, la ora 12:00, Curtea Constituţională va examina sesizările conexate sub nr. 49a/2020 prin care se solicită controlul constituţionalităţii Legii nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative. 

Curtea reaminteşte că, în scopul prevenirii răspândirii infecţiilor respiratorii provocate de virusul COVID-19, accesul publicului şi al presei la şedinţa publică din 13 aprilie 2020, ora 12:00 va fi interzis.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite