Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce anume l-a convins pe Filat să frâneze apropierea de Uniunea Europeană?

8
27 Jan 2015 11:15:10
George Damian
Marian Lupu şi Vlat Filat au încheiat o alianţă dependentă de comunişti şi Voronin.
Marian Lupu şi Vlat Filat au încheiat o alianţă dependentă de comunişti şi Voronin.

După ce s-au lămurit cât de cât apele politicii de la Chişinău putem analiza la rece situaţia creată. Avem un proiect de guvernare formată de PLDM şi PD care nu deţine o majoritate în Parlamentul Republicii Moldova. Primul test, alegerea preşedintelui Parlamentului a fost trecut cu succes, consfinţindu-se alianţa tacită a coaliţiei PLDM-PD cu Partidul Comuniştilor condus de Vladimir Voronin.

Dacă se va trece cu bine şi cel de-al doilea hop – respectiv votul pentru noul guvern – vom şti exact care sunt condiţiile politice interne pentru viitoarele luni în Republica Moldova.
Toate semnalele converg într-o singură direcţie: noul govern va fi instalat tot cu voturile comuniştilor. Ceea ce conform părerii tuturor analiştilor, experţilor şi observatorilor politicii din Republica Moldova nu înseamnă decât un singur lucru: guvernarea de la Chişinău va depinde de Vladimir Voronin şi Partidul Comuniştilor. Viitorul guvern al Republicii Moldova va sta pe un scăunel cu trei picioare: PLDM, PD şi PCRM – cu amendamentul că piciorul comunist nu şi-a asumat public nici un fel de angajament şi poate în orice moment să iasă din combinaţie, lăsând viitoarea guvernare cu laţul unor angajamente internaţionale de gât, balansându-se în căutarea unui sprijin pe un suport cu echilibru instabil.
Angajamentul internaţional major al Republicii Moldova în acest moment este Acordul de asociere cu Uniunea Europeană – un document care prevede o serie de reforme interne. Iar aceste reforme interne nu vor putea fi adoptate fără votul deputaţilor comunişti - şi dacă ne amintim programul politic al PCRM în această privinţă, ne amintim că Voronin vrea o renegociere a Acordului de asociere.
Alianţa Politică pentru Moldova Europeană are ca efect imediat fie generarea de dificultăţi în aplicarea Acordului de asociere, fie chiar renegocierea acestui document. În orice caz avem o frânare – mai bruscă sau mai lentă – a integrării europene a Republicii Moldova. Dincolo de tainele negocierilor cu liberalii lui Ghimpu, un lucru este limpede: Vlad Filat şi PLDM ar fi putut media sau netezi asperităţile acestor discuţii (pentru oricine este destul de limpede că Marian Lupu şi PD nu şi-au dorit foarte mult o alianţă cu liberalii şi asta de la bun început). Vlad Filat a acceptat prin intrarea în această combinaţie cu comuniştii apariţia posibilităţii ca integrarea europeană a Republicii Moldova să fie frânată. Au fost invocate tot felul de motive în sprijinul alianţei parlamentare tacite cu comuniştii – de la problema alegerii preşedintelui la instabilitatea politică şi pericolul conflictelor din regiune – însă înţelegerea cu Voronin nu rezolvă în realitate nici una din problemele evocate atât de des. Deocamdată nu ştim ce l-a convins pe Filat să se arunce în braţele lui Voronin.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Dorel Donici
27.01.2015, 11:40:07

de unde poti analiza faptul ca PDM nu a dorit alianta cu PL de la bun inceput ? Oare in alegerile precedente si modul cum s-a negociat AIE -3 nu tot liberalii nu se intelegeau cu PLDM iar cu PDM foarte ok ? Aici e alt ceva, PL e devina si nu intreg partid ci doar o singura persoana, Ghimpu.

-5 (5 voturi)
Gorescu vasile
27.01.2015, 12:09:40

Dar cine a spus ca Alianta pentru o Moldova European o sa frineze apropierea Moldovei de UE? Sa nu uite autorul acestui articol de doi bani ca noua alianta are toate sustinerea partenerilor europeni. Ieri, cele mai mare partide din Parlamentul European, cum sunt PPE si PES si-au exprimat toate sustinerea fata de alianta intre PDM si PLDM.

-3 (3 voturi)
George Damian
27.01.2015, 12:36:13

Vom vedea în ce măsură proiectele de legi pentru apropiere de UE vor fi adoptate cu votul comuniștilor.

+1 (1 vot)
Leonid Moldovanu
27.01.2015, 12:28:28

dar de ce s-a taraganat atita timp cu creare noii colitii ? nu cumva ca cei din PD si cu cei DIN PLDM sal convinga pe Ghimpu ? hai sa fim mai seriosi, acesta s-a indignat ca nu a primit functii si s-a dus cu treba in pantaloni.

-2 (2 voturi)
Actorul Vasile Butnaru
27.01.2015, 12:42:10

Greselile Politicianului sunt Crime,caci in urma lor Sufera Milioane de Oameni Nevinovati....

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările