Ce aşteptări are Andrei Năstase de la procurorul general Alexandru Stoianoglo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, aşteaptă de la procurorul general recent numit, Alexandr Stoianoglo, ca acesta să ducă la bun sfârşit anchetele începute de dânsul, de pe poziţia de ministru de interne prin structurile MAI. Declaraţia a fost făcută într-un interviu video, acordat Agenţiei de Presă IPN.

Andrei Năstase susţine că aşteaptă finalitate în cazul anchetei privind interceptările ilegale ale jurnaliştilor, activiştilor civici şi ale politicienilor, în principal de la PPDA. „Ca să fie clar cine prezenta pericol pentru fostul şi actualul regim: oamenii din Platforma Demnitate şi Adevăr”. El mai spune că Igor Dodon s-a făcut complice prin tăcerea sa, din funcţia de şef al Consiliului Superior de Securitate al statului, la acele ilegalităţi săvârşite de fostul regim.

Liderul PPDA mai aşteaptă finalitate şi în dosarul privind dubla identitate a lui Vladimir Plahotniuc şi a oamenilor din anturajul său, în dosarul ce priveşte spălătoria rusească sau furtul miliardului. El spune că la dispoziţia procurorului stau toate materialele acumulate de Comisia de anchetă privind frauda bancară, condusă de Alexandru Slusari şi alte documente acumulate de Comisiile de anchetă parlamentare. Potrivit lui, trebuie să aibă loc investigaţii privind privatizările ilegale sau finanţarea externă, ilegală a PSRM.

Andrei Năstase a prezentat o ordonanţă de neîncetarea a urmăririi penale semnată de „un procuror îi scoate basma curată şi pe Plahotniuic şi pe Dodon. Numele acestui procuror este Alexandru Cernei, de datoria căruia era să investigheze şi să acumuleze probe cu privire la finanţarea externă a PSRM din partea Federaţiei Ruse. Însă cazul a fost muşamalizat. Voi cere anchetarea penală acestui procuror şi a şefilor lui, dacă au fost implicaţi în decizia pe care a luat-o”.

Andrei Năstase mai spune că va solicita instituţiilor statului să verifice subiectul de discuţie pe care l-a avut Igor Dodon cu reprezentanţii firmei Yandex în Moldova, pe 28 octombrie, cu câteva zile înainte de turul doi de scrutin şi care a fost implicarea acestei companii în turul doi de scrutin al alegerilor.

El mai spune că în campania electorală oamenii erau minţiţi prin intermediul instituţiilor media afiliate PSRM şi PDM. În context, va cere instituţiilor statului să verifice pe ce bani s-au făcut aceste acţiuni, dar şi pe ce bani s-a promovat contracandidatul său. El consideră că sunt surse obscure.

Interviul video cu Andrei Năstase este parte a ciclului „Răscrucea de ani prin prisma idealului de a trăi bine acasă, la care au acceptat invitaţia, de asemenea, preşedintele Igor Dodon şi premierul Ion Chicu, precum şi liderii principalelor partide parlamentare Pavel Filip şi Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite