Ce crede Serafim Urechean despre iniţiativa lui Plahotniuc de a oferi opoziţiei conducerea Curţii de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa privind oferirea conducerii unor instituţii de stat reprezentanţilor opoziţiei parlamentare, anunţată de prim-vicespeakerul Vlad Plahotniuc este apreciată drept o speculaţie de către actualul şef al Curţii de Conturi.

"În primul rând trebuie să explicăm publicului larg ce ar însemna transferul acestor funcţii în stat cum ar fi procurorul, Curtea de Conturi, Comisia Electorală Centrală opoziţiei. Lucrul acesta poate să se întâmple, chiar dacă va fi adoptată o lege în acest sens, doar în anul 2016, deoarece legea nu are putere retroactivă. Există garanţii constituţionale şi noi nu trebuie să admitem speculaţii în acest sens. Propunerile sunt propuneri, dar vom vedea cum vor fi votate de către legislativul Republicii Moldova. Dar pentru cei care spun că opoziţia ar trebui să conducă aceste instituţii am o întrebare: ce oamenii care vor fi plasaţi în acest funcţii vor fi aduşi de pe lună. Ei totuna vor reprezenta o forţă politică", astfel a comentat Serafim Urechean, într-un interviu pentru Europa Liberă, iniţiativa lui Plahotniuc.

Potrivit unui proiect de lege înregistrat în Parlament de prim-vicepreşedintele Legislativului se prevede oferirea conducerii Procuraturii Generale, Curţii de Conturi şi Comisiei Electorale Centrale reprezentanţilor opoziţiei., Documentul a intrat deja în procedură legislativă.

Plahotniuc, autor doar la patru legi

În actuala legislatură, Vlad Plahotniuc a înaintat, în total, patru iniţiative legislative, inclusiv cea cu privire la trecerea la sistemului de alegere a deputaţilor în baza circumscripţiilor uninominale. Potrivit tribuna.md, deocamdată, a fost adoptată doar una dintre ele (Proiectul legii privind modificarea şi completarea art. 84 din Codul fiscal), la care acesta este co-autor împreună cu alţi deputaţi din fracţiunea PD.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite