Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce fel de sistem de vot preferă moldovenii?

5
16 Dec 2017 20:43:01
Autor: Dan Anghel
Alegeri Republica Moldova - buletin de vot FOTO Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Alegeri Republica Moldova - buletin de vot FOTO Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Aproape 37% din respondenţii Barometrului Opiniei Publice, ediţia noiembrie, optează pentru votul în baza listelor de partid în calitate de modalitate de a alege Parlamentul. Puţin peste 19% din intervievaţi s-au pronunţat pentru votul uninominal, iar 16% pentru votul mixt. Puţin peste 28% nu ştiu, fie nu au răspuns, transmite IPN.

La întrebarea „Cunoaşteţi ce înseamnă vot uninominal pentru alegerile parlamentare?”, aproape 51% din intervievaţi au răspuns „nu”, iar 45% au răspuns „da”. 4,5% nu ştiu sau nu au răspuns. În comparaţie cu sondajul prezentat în primăvara acestui an, numărul celor care au dat răspuns afirmativ este în descreştere. În aprilie această cifră constituia 58%.
 
Aproape jumătate din respondenţii Barometrului Opiniei Publice, noiembrie 2017, nu au încredere în niciun politician din Republica Moldova. Cercetarea mai arată că în opinia majorităţii, Republica Moldova nu este guvernată de voinţa poporului. 86,8% dintre respondenţi cred acest lucru, ceea ce constituie o creştere de 17 puncte procentuale în comparaţie cu studiul din primăvara acestui an.
 
De asemenea, majoritatea sunt de părere că alegerile în Republica Moldova nu sunt libere şi corecte – 76,3%, o creştere de 20 de puncte procentuale comparativ cu sondajul precedent.
 
Sondajul a fost efectuat în perioada 18 noiembrie-5 decembrie, pe eşantion de 1113 persoane din 82 de localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene. Eroarea maximă este +/- 2,8%.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

ion sbucium
17.12.2017, 09:54:37

Acest sondaj vrea sa demonstreze ca moldovenii nu doresc singuri ca pana la 2000 sa-si aleagă DIRECT reprezentanții lor in parlament din teritoriul lor, din circumscripția lor - li-i lene sa caute pe cine sa aleagă, sa iasa la vot, n-au încredere in niciun fel de deputați - oricum n-ar fi aleși - toți sunt niște mincinosi si hot si in parlament isi vor face numai interesele lor, nu le pasa si nu le va pasa niciodata de nefericitul popor. Adica, mafia organizata in partide politice - oricum va face cum vrea ea si lasă si in continuare câțiva lideri LUMINAȚI de partide (Ghimpu, Chirtoaca, Salaru, Gutu, Sandu, Nastas, Leanca, Filat, Usatii, Voronin, Dodon, Plahotniuc etc.) sa hotărască ei in locul a 3,5 milioane de moldoveni pe cine ei doresc din cumetrii, finii, nănașii lor, prieteni, rude, finanțatori etc.sa-i aleagă pe listele de partid - rezultatul in toate cazurile va fi unul in defavoarea poporului nefericit si a statului capturat de mafia partinica. La un asa PESIMISM si SCEPTICISM a ajuns sărmanul popor încât se leapădă benevol de orice DREPTURI ale sale, de DEMOCRAȚIE, de tot, nu mai crede in DREPTATE, politica etc., se încrede numai in Dumnezeu si cauta cat mai repede sa se SALVEZE prin fuga din acest stat blestemat. Iata la ce sapa de lemn au adus nefericitul popor puterea NELIMITATA a SRL-urilor politice comerciale de profit, numite partide, care trăiesc in statul lor PARALEL si, doamne fereste, nu doresc sa cedeze niciun dram de drepturi electorale poporului - sluga a partidelor. O astfel de dermocratie apără cu mare zel autenticii pro-"evropeni" Maia Sandu si Andrei Nastas etc. si cer TOTUL sa RĂMÂNĂ pe veci NESCHIMBAT, asta-i cică adevărata democrație.

ion sbucium
17.12.2017, 10:24:30

Astea-s preferințele partidelor, dar nu ale Boborului. Dupa eșecul prin ABSENTEISM al referendumului in capitala - e de așteptat un RECORD al absentelor populației la viitoarele alegeri. Partidele CORUPTE au distrus ÎNCREDEREA moldovenilor in Justiție, in stat de drept, in democrație, in TOT. Fara POMENI electorale - unicul beneficiu de la alegeri - populația îmbătrânită si sărăcită a satelor nu va ieși la vot, iar tinerilor plecați peste hotare nu le pasa, nu trebuiește aceasta mascarada numita alegeri "democratice".

ion sbucium
17.12.2017, 11:06:39

Multi socot ca dacă ei isi dau votul la niște viitori deputați HOȚI si CORUPȚI - ei fac un păcat, devin COMPLICI la fărădelegile lor pe perioada mandatului. Sa se aleagă ei singuri intre ei, fără a mai implica aprobarea,votul din partea oamenilor săraci, dar curați cu duhul.

ion sbucium
17.12.2017, 10:44:24

Probleme nu e doar in sistemul de alegeri - toate au si plusuri si minusuri si sunt acceptabile. Lupta intre partidele politice din opoziție si de la guvernare pentru un sistem sau altul nu e pentru popor si DEMOCRAȚIE, dar pentru interesele lor egoiste mărunte de grup. Orice sistem electoral nu poate soluționa marea DECEPȚIONARE a electoratului in PARTIDELE politice, in guvernările ce s-au perindat 25 de ani pana acum - pe niciuna nici măcar de forma n-a dat semne ca o doare inima pentru nefericitul popor, pentru suferințele a câtorva generatii care inainte de vreme au plecat din aceasta lume. Uitați-va ce s-a întâmplat in multe familii - parca n-a fost război, dar rezultatele sunt mai devastatoare decât după un război - tata mort, mama moarta cu mult inainte de a atinge vârsta de pensionare, e bine dacă mai este in viata bunica. Generația născuta după 1990 e o generație de copii ORFANI, crescuți fără părinti, multi nu știu cine le-au fost buneii. Vreți ca ei sa creadă in BUNĂTATEA, GENEROZITATEA fata de ei, in PROMISIUNILE unor "neni" din partide ajunși deputați si încă pe de asupra sa-i mai voteze?!..

ion sbucium
17.12.2017, 10:56:02

E adevarat ca cei care deja de o viata sunt de profesie candidati pe listele de partid si deputați - oricât de întâmplator n-au ajuns la putere - ei vor arata mai bine decât niște "baroni" NECIZELAȚI ieșiți din provincie - au însușit arta de a se tine in fata camerelor de luat vederi, de a vorbi frumos, mieros, de a promite marea si sarea si din an in an de a nu face nimic pentru electorat - toată activitatea lor se reduce la VORBE, VORBE si rareori la câte o fapta, o pomana, un grant in folosul celora care s-au străduit cel mai mult ca partidul lor sa câștige alegerile.

Modifică Setările