Ce nu înţelege euro-conaţionalul Vlad(imir) Filat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titlul reflectă o derută pasageră. Generată de fapte cunoscute opiniei publice. Aş fi scris EUROPEAN, dar numai un orb nu ar recunoaşte că declaraţiile pro-U.E. au fost contrazise de gesturi de loialitate faţă de Patria Imperială, numită cândva URSS. Iar azi, Federaţia Rusă.

Aş fi optat pentru sintagma euroasiatic, ca expresie a uluirii generate de lipsa de demnitate a premierului Filat, la uşa preşedintelui Vladimir Putin.

Unde nu doar că a aşteptat mai mult de civilizatul sfert academic, dar a acceptat să fie chemat când ţarului - mic la înălţime, mare la ambiţie şi karatist până la durerile de şale, probate la ultima întâlnire cu premierul turc - i s-a reamintit, cu supuşenie, în şoaptă, că l-a umilit destul pe primarul general al românilor de peste Prut.

Repet  - până la exasperarea şefului secţiei anti-România, din Serviciul de Informaţii şi Securitate a Republicii Moldova, vorbitor excepţional de limbă rusă. Dintre cei 3.900.000 locuitori ai landului de peste Prut:

- 400.000 sunt condamnaţi la viaţa tipică lagărului anti-european Transnistria,

- circa 500.000 muncesc în Federaţia Rusă, pentru simplul motiv că, în afară de limba nativă, cea română, ocupaţia sovietică i-a obligat să vorbească limba rusă,

- iar în jur de 1.000.000, cei mai îndrăzneţi, au plecat în Occident.

Primar general?

La 2.000.000 de locuitori, care mai acceptă, scrâşnind din dinţi, viaţa cenuşie din fosta republică ex-sovietică, premierul demis nu mai poate fi comparat nici măcar cu... Sorin Oprescu, primarul general al capitalei tuturor românilor, a cărei populaţie urbană este de peste 2.100.000 de locuitori, iar cea metropolitană este de 3.400.000.

Este omul politic Vlad Filat supus preşedintelui Rusiei?

Da!

Dincolo de audienţa îndelung aşteptată, mai există momentul umilitor, în care a reacţionat primul, la ideea preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, de a nu mai trimite un contingent militar moldovenesc la Parada Militară din Piaţa Roşie.

A decis, precum un euroasiatic, ca un detaşament de militari, cu însemnele Armatei Naţionale a Republicii Moldova, să treacă, precum robii, prin faţa tribunei oficiale, unde imperatorul Putin să îi răsplătească cu un surâs superior, sarcastic, rece! 

Este premierul demis, Vlad Filat, omul providenţial, unicul, genialul, neînlocuibilul de care are nevoia Uniunea Europeană la Chişinău?

Uniunea Europeană aşteaptă şi azi lămuriri, realiste, nu inventate, privind modul în care au fost cheltuiţi, in integrum, banii de care a beneficiat executivul de la Chişinău.

Aşa că, tehnic vorbind, la Bruxelles contează pragmatismul viitorului premier, transparenţa sa, capacitatea de a nu a mai fi un  telefon fără fir, nesolicitat, între informaţiile furnizate de Bruxelles şi cele vânate de Moscova. 

Este Filat un om care mimează o relaţie aparte, cu superputerea lumii? 

Iată fraza care îi devoalează public convingerile:

Îmi exprim recunoştinţa şi aprecierea deosebită pentru dedicaţia vectorului european al modernizării Republicii Moldova, mai ales că această susţinere a venit nu doar din interiorul UE, dar şi din Federaţia Rusă, şi de peste ocean.

Mesajul fiind pentru Diaspora Moldovenească.

O sintagmă ce ţine de terminologia post-sovietică, anti-românească!

De peste Ocean - cum se scrie corect - fiind formula aleasă pentru Statele Unite ale Americii!

Asta ca să nu se şifoneze, la un pahar de vodcă, şampanie, sau vin, gospodin Putin!

Cu sau fără alegeri anticipate, actualele ierarhii politice, de peste Prut nu vor mai reveni la iluzia creată anterior Occidentului.

Este dreptul legitim al preşedintelui Republicii Moldova de a nominaliza pe cine doreşte, pentru funcţia de şef al executivului de la Chişinău.

Dar, o reiterare a numelui premierului demis înseamnă şi autoexilarea lui Nicolae Timofti la Pontul Euxin al geopoliticii anului 2013.

Este un exerciţiu democratic dorinţa euro-conaţionalului Vlad Filat de a reveni în fruntea guvernului. Şi sunt şanse să şi reuşească.

Dar, astfel, nu îi va  păcăli pe diplomaţii Occidentului, acreditaţi la Chişinău, care ştiu exact deficienţele personale ale premierului demis.

Cel care a negociat cum a dorit cu papagalul politic de la Tiraspol, a dansat pe sârmă, în faţa trimişilor Moscovei şi nu a dat doi bani pe dialogurile cu ceilalţi doi membri ai conducerii Alianţei pentru Integrare Europeană. 

Preferinţa sa fiind transformarea triumviratului iniţial, Filat, Lupu şi Ghimpu, într-un forum unde doar el deţinea lumina magică a viitorului.

Nu Vladimir Voronin a pus în primejdie scaunul, oricum trecător, de premier, al lui Vlad Filat.

Nu aripa pro-Moscova, din Partidul Democrat, al lui Marian Lupu, l-a subminat pe prea plinul de el, euro-conaţionalul, deloc filat de propria conştiinţă, Vladimir Filat.

Ci orgoliul. Autoritarismul. Obiectivele ascunse. Tratativele deloc transparente, cu preşedintele Rusiei şi cele comice, de circ, cu primarul tuturor europenilor din Transnistria, Evgheni Şevciuk.

Aşa cum România şi-a asumat o altă etapă, pentru intrarea în spaţiul  Schengen şi Republica Moldova poate semna, în alt ecart de timp, tratatul de asociere la Uniunea Europeană.

Nu euro-conaţionalul Vlad Filat este garantul drumului ireversibil, spre Vest, al Republicii Moldova. 

Nu unioniştii, din stânga şi din dreapta Prutului, sunt duşmanii săi. Doar nu aceştia au denunţat arogant Alianţa pentru Integrare Europeană. 

Cât despre cei numiţi, cu o ironie tipică serviciilor afiliate KGB, drept experţi, de condeieri care, la ordin, înlocuiesc mintea proprie, umbrită de caschetă, ce-i drept cam mică, cu epitete demne de Coreea de Nord, există o diferenţă notabilă, între ei şi ofiţerii tineri, analfabeţi geopolitic, ai S.I.S..

Una este să începi programul de dimineaţă cu nostalgia generată de harta veche a Uniunii Sovietice, cu indicaţii în limba imperială, alta este să fi fost în faţa hărţii Departamentului de Stat, unde lumea se gândeşte la nivelul evoluţiei în care fiecare reper este un deceniu. 

Iar premierii tranziţiei...

... pot fi accidente istorice sau factori favorizanţi ai progresului şi coagulării energiilor tuturor celor care doresc mai binele şi unitatea, firească, a naţiunii din care fac parte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite