Ce prevede înţelegerea politică temporară între ACUM şi PSRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

SummaryChisinau (IPN)Prin Înţelegerea politică temporară „în vederea dezoligarhizării şi readucerii statului Republica Moldova în albia constituţionalităţii”, Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM se angajează ca în prima şedinţă a Parlamentului de astăzi, 8 iunie, să fie votată în calitate de preşedinte a Parlamentului Zinaida Greceanîi, iar în funcţia de premier – Maia Sandu.

Totodată, potrivit documentului, deputaţii din cele două formaţiuni urmează să voteze Declaraţia privind caracterul capturat al instituţiilor statului, transmite IPN.

Documentul semnat de PSRM şi ACUM prevede şi angajamentul pentru revenirea la sistemul electoral proporţional, precum şi instituirea mai multor comisii de anchetă, inclusiv pentru investigarea fraudei bancare. Formaţiunile îşi mai asumă să demită conducerea Serviciului de Informaţii şi Securitate, a Centrului Naţional Anticorupţie, precum şi să desemneze un nou procuror general.

Potrivit înţelegerii temporare, preşedintele Republicii Moldova se angajează ca, imediat după alegerea preşedintelui Parlamentului, va semna decretul de desemnare a Maiei Sandu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru al Guvernului. Pe baza votului de încredere oferit de Parlament pentru Programul şi lista Guvernului, va emite decretul de numire a executivului. Imediat după emiterea decretului de numire a Guvernului, va primi jurământul membrilor Guvernului. După votarea legilor în lectură finală, preşedintele va emite imediat decretele de promulgare a acestora.

În document se mai menţionează că Guvernul condus de Maia Sandu se angajează să identifice soluţiile necesare pentru a susţine iniţiativele sociale vizând modificarea articolului 13 din Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat în vederea indexării pensiilor de două ori pe an şi instituirea capitalului matern ca suport esenţial pentru familiile din Republica Moldova.

„Alte măsuri neprevăzute în prezentul Protocol de colaborare vor fi stabilite prin decizii protocolare şi/sau prin înţelegeri verbale aprobate la nivelul conducerii fracţiunilor sau a partidelor care au semnat prezentul Protocol, inclusiv cu privire la adoptarea proiectelor de legi sau hotărâri care ţin de dezoligarhizarea altor instituţii capturate în conformitate cu Declaraţia privind caracterul capturat al instituţiilor statului”, se mai spune în înţelegerea dintre cele două formaţiuni. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite