Ce reguli trebuie să respecte alegătorii în ziua votării de 1 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 1 noiembrie, în ziua votării, alegătorii se vor prezenta la secţiile de votare cu pixurile personale şi vor purta măşti în spaţiile închise. Persoanele care nu se vor putea deplasa fizic la secţia de votare, inclusiv cei care manifestă simptome de infecţii respiratorii acute, vor putea vota la locul aflării în urma depunerii unei cereri în acest sens până în ziua votării, ora 15.00, transmite IPN.

Dacă votarea la locul aflării nu este posibilă (peste hotare şi în cazul alegătorilor cu domiciliul pe malul stâng al Nistrului), dar persoana prezintă semne de boală, va putea vota la secţia de votare, având trecere prioritară la cabina de vot şi contact minim cu membrii biroului electoral. După plecarea persoanei, încăperea se va dezinfecta. Precizările au fost făcute de preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, într-o conferinţă de presă.

Potrivit preşedintelui CEC, pentru a reduce la maximum pericolul de infectare cu COVID-19, împreună cu partenerii de dezvoltare a fost organizată o campanie de informare pentru alegători privind organizarea votării pe timp de pandemie. Instrucţiunea a fost aprobată de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică.

CEC recomandă concurenţilor electorali în campania electorală să se orienteze spre canalele alternative de comunicare, decât întâlnirile cu alegătorii. Observatorii internaţionali şi jurnaliştii intră în Republica Moldova chiar dacă vin din statele clasificate ca zonă roşie. Ei nu vor trebui să respecte regimul de autoizolare dacă nu au simptome de boală. Observatorii internaţionali trebuie să deţină copia hotărârii aprobate de CEC, iar jurnaliştii să fie înregistraţi de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Accesul lor în sediul organului electoral se va permite doar cu echipament de protecţie: măşti, mănuşi, cu respectarea distanţei sociale. 

În ziua scrutinului, dacă vor fi multe solicitări de votare la locul aflării, vor fi constituite câte două echipe mobile. Unde va fi o singură echipă, vor fi vizitaţi prioritar alegătorii în etate, persoanele cu dizabilităţi, apoi persoanele cu COVID-19 sau cele suspecte. Echipele vor fi în echipament de protecţie.

Dorin Cimil a mai spus că, pe lângă actele normative implementate, au fost achiziţionate şi echipamente de protecţie pentru toate cele 2143 de secţii de votare deschise. E vorba de peste 585 de mii de măşti, peste 320 de mii de perechi de mănuşi, 2300 de termometre, circa 27 mii de litri de soluţie dezinfectantă pentru mâini şi 14,5 mii de litri de soluţie dezinfectantă de suprafeţe. Se asemenea, s-au procurat  3 milioane de măşti de protecţie pentru toţi alegătorii care se vor prezenta la secţia de votare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite