Ce spun consilierii municipali despre interimatul funcţiei de primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii municipali au păreri împărţite dacă trebuie sau nu Consiliul municipal Chişinău să numească un primar general interimar, în condiţiile demisiei anunţate de către liberalul Dorin Chirtoacă.

Solicitat de IPN, Vitalie Mucan, secretarul fracţiunii PSRM, a spus că a fost convocată şedinţa fracţiunii, la care va fi consultată opinia juriştilor la acest subiect.

Potrivit lui Veaceslav Bulat, consilier al Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”, Legea privind administraţia publică locală spune că, odată cu demisia primarului, survine o situaţie nouă la nivelul conducerii municipiului, iar mandatul primarului interimar, Silvia Radu, probabil că ar trebui reconfirmat de către CMC. Pe de altă parte, această procedură nu este stabilită şi de Legea privind statutul municipiului Chişinău.

„Legea privind statutul municipiului Chişinău are caracter de lege specială. Legea administraţiei publice locale ar trebui să prevaleze. În cazul acesta, cel care a emis aceste două acte ar trebui să dea şi interpretarea. Parlamentul să spună ce lege are întâietate. În acest caz, şi Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat ar trebui să dea un verdict, cum este corect de procedat. O solicitare în acest sens poate să o facă CMC, fracţiunile din CMC”, a spus Veaceslav Bulat.

Consilierul Partidului Comuniştilor în CMC Vasili Chirtoca crede că actualul primar interimar, Silvia Radu, poate să-şi exercite mandatul până la alegerile noi, dar aşteaptă şi părerea juriştilor formaţiunii. 

„Noi l-am avut viceprimar pe Nistor Grozavu, care îndeplinea funcţiile primarului. El i-a delegat atribuţiile Silviei Radu. Totul prin lege s-a făcut”, a menţionat Vasili Chirtoca.

Consilierul Partidului Politic „Partidul Nostru” Ilian Caşu a amintit că Silvia Radu se află la conducerea Primăriei în baza unei dispoziţii semnate de către Nistor Grozavu, care, la rândul său, a fost numit temporar în funcţie, până la o decizie finală a instanţei de judecată sau până la consumarea mandatului lui Dorin Chirtoacă. Odată cu demisia lui Dorin Chirtoacă, aflarea Silviei Radu acum la conducerea Primăriei municipiului Chişinău este ilegală.

„În acest context, sau Nistor Grozavu trebuie să emită o altă dispoziţie, pentru că la moment tot ce semnează Silvia Radu, toate deciziile pe care le ia, sunt ilegale, din momentul în care deja oficial Dorin Chirtoacă şi-a depus demisia, iar mandatul lui s-a consumat. Ori urmează, în opinia mea, să se convoace Consiliul municipal şi să numească din rândul consilierilor sau din afară un primar interimar care să exercită funcţiile până la alegeri”, a spus Ilian Caşu.

Potrivit lui Adrian Culai, consilier al Partidului Liberal Democrat, conform Legii privind statutul municipiului Chişinău, viceprimarii numesc primarul interimar, iar Consiliul municipal nu are nicio atribuţie. Municipalitatea are acum trei viceprimari. Dacă doi din ei refuză să exercite interimatul, al treilea poate exercita interimatul fără nicio problemă.

Liviu Oboroc, consilier ales pe listele Partidului Democrat, afirmă că juriştii instituţiilor de resort trebuie să expună soluţia în situaţia creată, iar CMC să se conformeze. „În cadrul Primăriei există Direcţia juridică, este şi Comisia Electorală Centrală (CEC). La nivel de CMC deja s-au iniţiat discuţii în acest sens. Va fi o adresare din partea CMC către instituţiile abilitate, să se facă claritate”, a spus Liviu Oboroc.

Vicepreşedintele Partidului Liberal Valeriu Munteanu a declarat luni seara, 19 februarie, la o emisiune TV, că în situaţia actuală, când Dorin Chirtoacă a renunţat la mandatul de primar, Consiliul municipal Chişinău trebuie să se întrunească şi să numească un primar interimar până la alegerile anticipate locale. Valeriu Munteanu susţine că, dacă Nistor Grozavu mai semnează o dispoziţie de numire a primarului interimar, aceasta va fi la fel de penală ca şi cea pe care a semnat-o în luna noiembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite