Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce spun deputaţii despre legea cetăţeniei prin investiţii, după ce moratoriul asupra acestei legi nu a fost prelungit

0
21 Feb 2020 09:41:03
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO sputnik.md
FOTO sputnik.md

În timp ce deputaţii socialişti şi democraţi susţin că o decizie privind abrogarea sau aplicarea în continuare a legii privind acordarea cetăţeniei prin investiţii va fi luată după ce Guvernul Chicu va efectua o analiză amplă a respectivului document prin prisma riscurilor şi beneficiilor, deputaţii PAS şi PPDA consideră că legea respectivă comportă în mod univoc mari riscuri.

Discuţiile în controversă au avut loc în platoul TV8, transmite IPN.

Deputatul socialist Grigore Novac susţine că în prezent Guvernul face o analiză amplă a legii privind acordarea cetăţeniei în schimbul investiţiilor pentru a vedea care ar putea fi riscurile sau beneficiile aplicării acestei legi. Potrivit lui, prelungirea moratoriului la acordarea cetăţeniilor pentru investiţii nu este decât o soluţie temporară. Socialistul afirmă că persoanele de peste hotare care solicită cetăţenia Republicii Moldova sunt supuşi investigaţiilor în cadrul structurilor Europol, Interpol.

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Sergiu Litvinenco susţine că de pe urma aplicării legii privind cetăţenia prin investiţii statul a primit 550 de mii de euro, adică zece milioane de lei. Potrivit lui, începând cu data de 21 februarie moratoriul aplicat pe legea privind acordarea cetăţeniei prin investiţii expiră şi pot fi recepţionate din nou dosarele pentru acest proces. „Riscurile legate de aceste cetăţenii într-adevăr constituie o problemă. Dacă Uniunea Europeană va vedea ameninţări pentru securitatea sa, s-ar putea pur şi simplu să ne pomenim cu anularea regimului liberalizat de vize”, a menţionat Sergiu Litvinenco.

Deputatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr Igor Munteanu susţine că este suficient ca un stat care se bucură de acordul liberalizat de vize să permită unui grup de persoane cu identitate neclară, cu background neclar, cu posibilităţi foarte limitate de a verifica care sunt intenţiile lor şi care sunt planurile lor de viaţă, ca întreaga construcţie de securizare a spaţiului juridic şi de securitate al Uniunii Europene să fie dat peste cap. „Contribuţia noastră clară este legată de protejarea acestui segment de frontieră cu UE”, a explicat Igor Munteanu. Deputatul consideră că Republica Moldova pierde mult mai mult prin faptul că s-a ales cu o reputaţie negativă de pe urma acestei legi. Potrivit lui, singura opţiune discutată în vara anului trecut a fost ca să fie permisă obţinerea cetăţeniei doar de către persoanele care deja au transmis banii către Republica Moldova.

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc nu a spus dacă PDM va susţine blocarea legii cetăţeniei prin investiţii. Potrivit lui, urmează ca Guvernul să facă analiza legii şi ulterior formaţiunea va lua o decizie în sensul respectiv. Parlamentarul este de părere că scopul legii respective este unul nobil. „Părerea mea este că această lege este una bună atât timp cât exclude orice risc. Noi o să discutăm în fracţiune şi vom lua o decizie”, a anunţat Nicolae Ciubuc.

Acum câteva zile, premierul Ion Chicu a anunţat că Parlamentul este cel care trebuie să decidă dacă moratoriul în privinţa Programului Cetăţeniei prin Investiţii, care expiră săptămâna curentă, va fi sau nu prelungit. Şeful executivului mai afirmă că, în cazul anulării legii, potenţialele despăgubiri, care ar trebui achitate din buget, sunt destul de semnificative.

https://www.ipn.md/ro/deputatii-despre-legea-cetateniei-prin-investitii-pro-si-contra-7965_1071659.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările