Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce spun deputaţii PSRM, ACUM şi PDM despre formarea majorităţii în consiliile raionale şi locale

4
22 Oct 2019 09:45:34
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Partidul Socialiştilor a înaintat către blocul ACUM propunerea ca în consiliile raionale şi locale să formeze majoritate de voturi împreună acolo, unde este posibil. Acest lucru a fost reiterat şi de deputatul PSRM Vasile Bolea în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8, transmite IPN.

Totodată, deputatul fracţiunii Partidului Acţiune şi Solidaritate Vladimir Bolea a evitat să spună dacă formaţiunea acceptă această propunere a socialiştilor sau nu. Potrivit lui, acest lucru trebuie discutat în cadrul Consiliului Naţional Politic al formaţiunii şi acolo trebuie luată o decizie.

Deputatul socialist spune că mesajul PSRM de a forma majorităţi se îndreaptă către blocul ACUM. Totodată, Vasile Bolea a menţionat că este prematur să se vorbească concret despre formarea majorităţilor în consiliile raionale şi locale şi trebuie să se aştepte validarea mandatelor.
 
„Să vedem nu numai la nivel cantitativ numărul de mandate, dar şi calitativ. Consilierii la nivel local se vor descurca”, a afirmat deputatul. Totuşi, în opinia lui, aceştia trebuie să aibă drept reper mesajul general al partidului.

Vladimir Bolea spune că pentru a lua o asemenea decizie trebuie convocat Consiliul Naţional Politic al PAS. În plus, decizia trebuie luată la nivelul CNP al ambelor formaţiuni care formează blocul ACUM.
 
„Orice tip de coaliţie se face din interesul naţional şi reieşind din posibilitatea de a crea oportunităţi pentru soluţionarea problemelor cetăţenilor din Republica Moldova. Acesta este unicul scop de creare a coaliţiilor. Coaliţiile nu se creează de dragul coaliţiilor, dar numai dacă avem posibilitatea, împreună aflându-ne între-o coaliţie, să rezolvăm problemele oamenilor”, a afirmat Vladimir Bolea.

Totodată, deputatul PAS a dat de înţeles că preferă să se constituie coaliţii cu reprezentanţii partidelor care au câte un consilier-doi decât să facă majorităţi cu consilierii din partea Partidului Democrat. Vladimir Bolea a spus că aceste majorităţi se vor forma în funcţie de caz, reieşind din posibilităţi, dar cu scopul de a realiza reforme.

Deputatul democrat Vladimir Cebotari nu a oferit un răspuns clar despre faptul dacă exponenţii Partidului Democrat se vor implica în formarea majorităţilor în consilii cu unii sau alţi reprezentanţi.
 
„Noi venim în consilii să rezolvăm problemele cu care se confruntă chişinăuienii şi. indiferent dacă vom fi sau nu într-o coaliţie, pe noi ne vor uni ideile legate de aceste probleme. Şi mă bucur că avem şi alţi oameni, nu doar noi, care gândesc în aceeaşi manieră. Dacă găsim aici înţelegere, mergem înainte”, a afirmat Vladimir Cebotari.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în cinci raioane şi municipii din ţară în consilii s-au creat deja majorităţi având în vedere că unele partide politice au obţinut mai mult de 50% din voturile alegătorilor. Astfel, la Donduşeni PSRM a obţinut peste 53% din voturile în Consiliu, în municipiul Bălţi peste 52% din voturi în Consiliu au fost obţinute de Partidul Politic Partidul Nostru, la Ocniţa – peste 52% de către PSRM şi la Orhei – peste 52% de către Partidul Şor. În celelalte raioane, majorităţile vor fi formate de reprezentanţi ai cel puţin două formaţiuni politice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

zbucium ion
23.10.2019, 09:51:39

PAS si PPDA (ACUM) nu au alta alternativa, s-au obligat pe 4 ani sa fie SLUGA lui Dodon, PSRM si Kozak si nu pot face un pas in laturi, vor accepta supusi orice le va propune PSRM. Nastas si este inca de la protestele din 2015 SLUGA lui Dodon si a Moscovei.

-1 (1 vot)
zbucium ion
23.10.2019, 10:00:34

Decat sluga la sluga - mai biune sluga la stapan!- spune un proverb. Din aceste motive ar fi mai rational ca primar sa fie Ceban, care e superior fata de Nastas si isi poate permite mai multa libertate in actiuni, incluisv in favoarea cetatenilor.

-1 (1 vot)
giulianni_007
23.10.2019, 20:06:07

Comentariu considerat abuziv.

giulianni_007
24.10.2019, 18:39:05

Zbuciumatule in naivitatea ta tu ai ramas singurul troll de la PDM pe aici :)))zile grele se anunta pt.voi si de la sediul cel nou si scump ati plecat o sa ajungeti sa fiti si declarati in afara legii ;)