Ce spune guvernatorul BNM despre recuperarea fraudei bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
octavian armasu

Până în prezent, au fost recuperaţi 2,285 miliarde de lei din cele peste 13 miliarde care reprezintă creditul de urgenţă acordat de către Banca Naţională a Moldovei. Despre aceasta a anunţat guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, în cadrul unei conferinţe de presă joi, 16 mai, transmite IPN.

Potrivit guvernatorului, o parte din bani au fost recuperaţi prin rambursarea creditelor vechi de la cele trei bănci falimentate – Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială. Altă parte  a fost recuperată prin lichidarea activelor. Circa 850 de milioane de lei au fost recuperaţi de la persoanele condamnate pentru frauda bancară.  

Întrebat despre solicitarea deputaţilor Blocului ACUM de a desecretiza raportul Kroll 2, Octavian Armaşu a declarat că BNM a primit mai multe solicitări în acest sens din partea unor parlamentari, însă este surprins de insistenţă, deoarece Banca a anunţat nu o dată că Kroll 2 a fost ridicat de procuri încă în martie 2018. „Banca Naţională nu deţine acest raport. Noi nu-l avem fizic. El a fost ridicat, conform procedurilor de urmărire penală, în cadrul dosarului fraudei bancare”, a declarat Octavian Armaşu.

Frauda bancară a avut loc în perioada 2007-2014. Prejudicierea celor trei bănci comerciale, care în consecinţă au fost lichidate, a impus intervenţia statului şi alocarea mijloacelor bugetare în mărime de 13,34 miliarde de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite