Ce spune Moldovei EuroMaidanul ucrainean?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Moldova, precum în cazul altor popoare foste sovietice, mult mai importante decât evoluţiile interne par să fie azi evenimentele din Ucraina, unde EuroMaidanul a obţinut primele concesii din partea puterii. Marţi sosea vestea demisiei guvernului Azarov şi erau anulate legile antidemocratice prin votul aceleiaşi majorităţi pro-Ianukovici care le aprobase două săptămâni mai devreme.

„Prelegerea ucraineană”, pentru basarabeni şi georgieni – favoriţii de moment ai Parteneriatului Estic –, se ţine cu amfiteatrul deschis. Rusia s-a implicat puternic în Ucraina. În consecinţă: ţara a fost întoarsă din drumul ei european şi aruncată în focul unor confruntări sângeroase, care ar putea duce la o dezmembrare teritorială. Va rezista Moldova unui similar scenariu distructiv? Va reuşi să prevină escaladarea tensiunilor separatiste, să dejoace diversiunile KGB-ului transnistrean?

Din păcate, cleptomania de care suferă guvernanţii moldoveni (boală larg răspândită!), lipsa lor de viziune şi spirit de sacrificiu pun sub semnul întrebării coeziunea naţională. Va fi nevoie de o colaborare strânsă cu instituţiile occidentale, de luciditate, dinamism şi capacitate pro-activă, va trebui consolidată alianţa între Chişinău şi Bucureşti, oricât de deranjantă ar fi pentru unii dezbaterea în jurul „ofertei politice” a preşedintelui Băsescu.

Există mulţi „fani” ai Rusiei în Moldova, deghizaţi în partide politice, fundaţii, ONG-uri, populând masiv spaţiul mediatic. Aceşti propagandişti au o mare problemă cu europenizarea, dar nu văd trupele de ocupaţie ruseşti din Transnistria, nu-i deranjează restricţiile economice impuse de Moscova. Stânga pro-rusă de la Chişinău pledează pentru neamestecul extern în conflictul ucrainean. Evident, când spun „neamestec extern”, moldoveniştii se referă la Uniunea Europeană şi la Statele Unite şi nu suflă o vorbă despre intervenţia ruşilor, prezenţi la Kiev prin puzderia de agenţi de securitate şi prin aşa-zişii consilieri politici care roiesc în jurul lui Ianukovici.

Cei care îi cheamă pe moldoveni să se alăture Uniunii Vamale, politicieni de genul lui Voronin, Dodon, Şelin, Tulbure, Tkaciuk, Muntean şi ceilalţi, ar trebui întrebaţi: de ce oare toţi esticii, inclusiv „fraţii slavi” ucraineni, fug de Rusia? De ce tind cu toţii spre Occident? Şi în aceeaşi ordine de idei: de ce oare îşi doreşte atât de mult Vladimir Putin liberalizarea vizelor de călătorie în Uniunea Europeană? Doar Rusia respinge valorile europene, consideră că îşi are propria cale, în care „interesele de stat” prevalează asupra drepturilor omului şi, urmând această doctrină, şi-a anihilat opoziţia internă şi acţionează pentru a readuce fostele republici sovietice în ţarcul imperiului său reşapat!

Occidentul îi câştigă pe est-europeni prin libertăţile şi nivelul de viaţă ridicat, Rusia nu reuşeşte nici măcar cu forţa să-i ţină lângă ea, ci doar „zombificându-i” sau creând grupuri etnice pe care le foloseşte pretutindeni în cuprinsul fostei URSS ca trupe de şoc împotriva naţiunilor titulare, întreţinând focare de separatism, pe care tot ea apoi se oferă să le medieze pe post de „pacificator”! Astfel, în timp ce Ucraina aspiră la libertate şi dezvoltare europeană, găgăuzii din sudul Republicii Moldova, instigaţi de nişte lideri politici iresponsabili, vor să adere la Uniunea Vamală a lui Putin. Nu e o contradicţie uluitoare?

EuroMaidanul – aşa cum afirmă jurnaliştii democraţi de la Kiev – reprezintă certificatul de naştere al naţiunii politice ucrainene. Dacă îşi doreşte să fie susţinută în acest an crucial, guvernarea pro-europeană din Moldova va trebui să aibă grijă să nu-i descurajeze pe cetăţeni prin lăcomia demnitarilor, prin acte de corupţie şi ilegalităţi care sfidează ideea de justiţie. Solidaritatea se construieşte pe încredere, nu pe vorbe frumoase.

Comentariu scris pentru Radio Europa Liberă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite