Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce ar trebui să facă viitorul preşedinte al României, în relaţia cu Republica Moldova

20
15 Jun 2014 22:36:26
Ion Petrescu
Marius Văcărelu, în emisiunea "Valori euroatlantice", de la 6TV: "Întrebare ca asta, nu am primit niciodată!"
Marius Văcărelu, în emisiunea "Valori euroatlantice", de la 6TV: "Întrebare ca asta, nu am primit niciodată!"

Clepsidra în care curge nisipul electoral autohton indică apropierea unor evenimente inevitabile. Un nou şef de stat, la Palatul Cotroceni. Un posibil alt premier, la Palatul Victoria. Un probabil alt guvern, la finele acestui an, în România. Până atunci, se vrea sau nu, ochii alegătorilor români se îndreaptă şi spre Ucraina, ţară cu un teritoriu amputat, de o putere regională. Şi spre Rusia, unde Vladimir Putin acţionează ca un metronom.

Aş începe cu o confesiune.

Necesară.

Când am propus unui manager de presă, cam tinerel şi nerăbdător, să aduc în studioul cu transmisii live, pe unde se perindă personalităţi de referinţă, diplomaţi de anvergură, care au ce spune opiniei publice din România, răspunsul a fost tipic celui care habar nu avea cu cine vorbea.

Ba mi-a şi indicat un copil de mingi, cu părul cam cărunt, care îmi explica că au alte repere publicistice...

Mai zilele trecute, brusc, din aceeaşi zonă, o voce îmi sugera voalat că nu ar strica să aduc şi pe acolo invitaţi de valoare, aşa cum am început la postul 6TV, condus de doamna Olga Croitoru.

Adică...muncă patriotică, ca la utece sau pecere, că tot doarme, la modul figurat, inactiv public, Titus Corlăţean, în biroul său.

El fiind un personaj pe care, de exemplu, postul public de radio nu doreşte să îl supere nici măcar cu o adiere de adevăr.

Motiv pentru care sunt sensibilizat adecvat, când se mai întâmplă, rara avis, eu să fiu în studio şi ministrul la telefon.

Adevărul fiind că nu va rămâne în istoria diplomaţiei româneşti decât ca un chip şters, de pe o icoană, probabil, de sorginte slavă. 

Şi nu sunt singurul care constată asta.

Viaţa însă bate filmul.

Ca simplu român, cu convingeri euroatlantice, am reuşit să aduc, pe micul ecran, pe ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer, urmând ca peste câteva zile să păşească, în acelaşi studio, de la 6TV, ambasadorul Poloniei,  Marek Szczygiel. 

Între prezenţele inedite, necesare, tipice unei comunicări europene, a unor diplomaţi ce au relevanţă pentru relaţiile externe ale României, invitarea unor experţi militari şi civili, precum distinsul conaţional Marius Văcărelu, potenţial ministru de externe, în anii următori, constituie un exerciţiu de recapitulare a mutaţiilor cu care conservatorii de lângă noi nu se vor obişnui, le vor nega, echilibraţii le vor recepta cu interes, iar cei cu spirit constructiv le vor analiza cu atenţie.

Rusia? Putin are un mandat de îndeplinit şi îl va duce la capăt, profitând de impotenţa occidentalilor şi spiritul duplicitar al Berlinului.

Ucraina? Porosenko dispune de o perioadă de graţie, în care poate demonstra sau infirma capacitatea de a pune în funcţiune justiţia din Ucraina. In integrum. 

Republica Moldova? Timofti se află la primul şi ultimul său mandat, într-un stat pe care Iurie Leancă îl vrea apropiat de Varşovia, nicidecum de Bucureşti.

Am enumerat doar trei repere pe larg abordate, în cadrul emisiunii "Valori euroatlantice", vizionabilă, numai dacă doriţi, aici:

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Dumitru Rizoaica
16.06.2014, 01:19:47

Ar trebui sa faca ceea ce face in relatia cu oricare stat de pe mapamond! Sa urmareasca promovarea intereselor tarii lui! Dle Petresccu! Chiar nu intelegeti ca Republica Moldova este un stat care trebuie respectat ca oricare altul?

-5 (7 voturi)
Cornel RO
16.06.2014, 09:02:07

După ora la care aţi scris înţeleg că aţi încurcat ideile, dar trecând peste acest gen de accident, repetabil la dumneavoastră, dacă tot aţi menţionat promovarea intereselor ţării noastre, primul dintre acestea este reunificarea, care se va face cu, sau fără, voia domniei voastre şi spre disperarea acoliţilor tătucului moscovit.

+6 (8 voturi)
= Tenuţă Dacu dela Cetatea Tighina =
16.06.2014, 11:46:29

Un viitor Presedinte al României ? Unele profetii tainice carpatine ne soptesc ca acest viitor Presedinte ar trebui sa fie un român nord-bucovinean ales in acelasi timp si la Bucuresti si la Chisinau, deci va fi un Presedinte al României Re-Unite. Nu aduce anul cât va aduce acel ceas. Istoria se va repeta la fel cum a fost odata cu Al. Ioan-Cuza de la Iasi. Da, Doamne !

+3 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
16.06.2014, 11:51:10

Comentariu considerat abuziv.

Dumitru Rizoaica
16.06.2014, 16:18:33

@Gerula! "Reunificarea", nu poate fi nici primul si nici chiar ultimul dintre interesele tarii noastre! Interesele tarii noastre sunt si trebuie sa fie acelea reclamate de necesitati, si mai ales care sunt posibile, si tin doar de vointa poporului roman! A te angaja in promovarea a ceea ce nu tine doar de vointa poporului roman, trebuie sa ai minte defecta, si sa accepti ca poti cara apa cu ..ciurul! In primul rand moldovenii de dincolo de Prut, nu vor fi niciodata de acord sa fie tutelati de ..Bucuresti! Iar daca, prin absurd, acest obstacol n-ar mai exista, cei cu mintea intreaga ar trebui sa se intrebe, ceea ce nu s-au intrebat cei de la 1918, si anume, cand vor decide rusii ca romanii au depasit orice masura, si trebuie sa le restitue ceea ce le-a apartinut 200 de ani!

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările