Politică

articolul anterior articolul urmator

Cearta pro-europenilor din Chişinău aduce la putere eurasiaticii

11
9 Jun 2015 16:23:09
George Damian
Pro-europenii de la Chişinău nu se mai înţeleg. FOTO Alexandru Tarlev
Pro-europenii de la Chişinău nu se mai înţeleg. FOTO Alexandru Tarlev

Nici una din părţile care au participat la cearta de duminică din centrul Chişinăului nu are nimic de câştigat din această confruntare. Principalul beneficiar este curentul eurasianist care exaltă apropierea de structurile Moscovei.

Discuţiile se concentrează în jurul vinovăţiei: cine a înjurat primul, cine a scuipat primul, cine a rezervat primul Piaţa Marii Adunări Naţionale. Pare că nimeni nu se gândeşte la rezultatul confruntării dintre forţele care se revendică a fi pro-europene, nu mai contează miza mare, brusc au căpătat importanţă mizele mici, vechile dispute şi nemulţumiri personale sunt din ce în ce mai acute.
 
Pentru un observator din afara Chişinăului situaţia poate părea lipsită de raţiune. Platforma Demnitate şi Adevăr a pornit la drum ca o structură de presiune asupra actualei guvernări, având ca scop principal menţinerea parcursului european al Republicii Moldova. Marşurile Platformei Demnitate şi Adevăr din centrul Chişinăului au mobilizat zeci de mii de oameni sinceri în dorinţa lor de a fi continuată apropierea de Uniunea Europeană - şi mai mult decât atât: şi-au atins scopul. Guvernul Gaburici, instalat cu votul comuniştilor eurosceptici, nu a renunţat făţiş la relaţia cu structurile europene de la Bruxelles, nici măcar după duşul rece al Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga. La Riga nu urma să se ia nici un fel de decizie cu privire la aderarea Republicii Moldova la UE aşa cum a fost ridicată miza în presa propagandistă. Presiunile străzii, paşnice şi civilizate au transmis guvernanţilor de la Chişinău un mesaj care nu a putut fi ignorat tocmai din cauza numărului masiv de participanţi. Prin comparaţie, mitingurile şi marşurile pro-eurasiatice organizate cu fonduri abundente nu au reuşit să mobilizeze atâţia oameni în toamna trecută.
 
Visul european rămâne de actualitate la Chişinău şi reuşeşte să creeze o reacţie a societăţii. Şi tocmai din acest motiv tabăra pro-europeană devine atractivă pentru crearea de conflicte. O cursă de genul ”cine este mai european la Chişinău”, declanşarea diviziunilor în tabăra care doreşte şi promovează reformarea clasei politice – toate aceste tehnici deja clasice pentru arsenalul imperial ”dezbină şi stăpâneşte” vor oferi pe tavă victoria forţelor pro-euroasiatice de la Chişinău.
 
Platforma Demnitate şi Adevăr a intrat în conflict deschis cu Partidul Liberal în urma manifestaţiilor de duminică. Iar câştigătorul din acest conflict nu poate fi decât candidata Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi. Peste două săptămâni, după turul al doilea al votului pentru Primăria Chişinăului se prefigurează o capitală a Republicii Moldova condusă de fostul premier al lui Vladimir Voronin – în cazul în care conflictul dintre pro-europeni continuă la intensitatea actuală. Vor fi inutile orice fel de lamentări după ce Republica Moldova va avea o administraţie locală dominată de reprezentanţii curentului pro-eurasiatic. Din acel moment va deveni o chestiune de timp până se va ajunge la o nouă reconfigurare a puterii centrale. Există multe discuţii despre faptul că alegerile locale din Republica Moldova nu ar trebui tratate în cheie geopolitică. Însă din păcate orice fel de consultare publică, alegeri generale, alegeri locale sau referendumuri au un substrat geopolitic în Republica Moldova. Cu cine şi încotro mergem? Aceasta este întrebarea fundamentală pentru oricine înţelege că Republica Moldova are nevoie de sprijin financiar extern, are nevoie de consultanţă externă pentru modernizare, depinde de impoturi masive pentru energie, are trupe străine staţionate pe teritoriul său şi nu beneficiază de nici un fel de garanţii de securitate.
 
Nu în ultimul rând trebuie să observ puterea în creştere a reţelelor sociale de pe Internet. O persoană publică a lansat o afirmaţie neverificată, asumată în nume propriu: Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu Vlad Plahotniuc. Nici un jurnalist nu a verificat sursa informaţie, nu a căutat cel puţin o a doua sursă dacă nu pe a treia. Brusc, toată lumea pe Facebook era convinsă că Ghimpu s-a întâlnit cu Plahotniuc. Ce înseamnă asta nimeni n-ar putea spune clar, dar cum Plahotniuc este mai presus de orice ucenicul profesorului Woland la Chişinău, trebuie că această întâlnire, dacă a avut loc, a fost ceva rău. Puterea zvonului domină piaţa mediatică din Republica Moldova (convinsă nu demult că Traian Băsescu va primi cetăţenia Republicii Moldova prin încălcarea oricăror legi şia Constituţiei).
 
Rămân cu o nedumerire: cine este mai pro-european la Chişinău? Ca în Palestina, unde lupta pentru pace va merge înainte până nu va mai rămâne piatră peste piatră, şi la Chişinău există posibilitatea să apară un efort pro-european de o asemenea intensitate, o încordare a societăţii în favoarea apropierii de Uniunea Europeană încât vor fi aduşi la putere peste tot partenerii Moscovei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

ion sbucium
9.06.2015, 18:13:56

Nu mai invocati atata "refuzul" promisiunii de ADERARE a R.Moldova la UE. Dati dovada de o INCOMPETENTA , NEINFORMARE sau rea credinta ceva dezonoreaza. ASOCIEREA la UE este o politica prevazuta in exclusivitate pentru FORMAREA unei VECINATATI EUROPENE in jurul hotarelor UE, dar nu pentru EXTINDEREA UE. Vedeti care state sunt candidate la asocierea la UE - in afara de cele 6 din Parteneriatul Estic mai sunt 13 state-candidate din Uniunea Euro-Mediteraneana - Maroc, Algeria, Tunis, Libia, Egipt, Autoritatea Palestiniana, Siria, Liban, Iordania, precum si tarile din Balcanii de Vest. UE are nevoie de un "scut", de o zona de tampon, de tari PRIETENE ASOCIATE si nu de tari-membre. Dupa ce UE s-a fript cu Romania si Bulgaria nicio tara nu va mai fi acceptata sa adere la UE pana nu va trece prin procesul de ASOCIERE, de ALINIERE la standardele UE, nu se va democratiza si nu va scapa de CORUPTIE si SARACIE. R.Moldova are la dispozitie 10 ani pentru realizarea Acordului de Asociere si realizarea tuturor reformelor, adica pana in 2024 se va ASOCIA la UE, dupa care nu-i exclus ca ar putea pretinde si la ADERAREA la UE. Atat timp cat saracia si coruptia nu sunt invinse - este NEONEST, OBRAZNIC chiar sa pretinzi la ADERARE in interiorul hotarelor UE. Summitul de la Riga nu putea da nicio promisiune dupa ce noul comisar pentru extindere a declarat ca in urmatorii 10 ani UE nu se va EXTINDE.

-3 (5 voturi)
M Laur Razvan
9.06.2015, 18:34:19

Daca NOI PRO EUROPENI nu vom merge la VOTARE la ALEGERI vor veni oricum oamenii care vor cu rusia si Uniunea Vamala. Partidele pro europene se cearta dar NU avem alta varianta mai buna. rusia prin transnistria vrea sa ne desparta iar de UNIUNEA EUROPEANA, ROMANIA.

+2 (2 voturi)
ion sbucium
9.06.2015, 18:31:52

Platforma "DA" este o STRUTO-CAMILA formata din 2 componente INCOMPATIBILE: din "Tinerii Moldovei" ce nu se deosebesc prin nimic de "Actiunea 2012", e la fel de "unionista" si dintr-un grup de persoane de varsta a treia, anti-"unionisti", deci pro-rusi si pro-Uniunea Vamala. "Tinerii..." sunt asistati de PL, pe cand anti-"unionistii" reprezinta electoratul sau al lui Dodon sau al lui Voronin. "Coexistenta pasnica" intre aceste doua grupuri antagoniste nu poate sa fie. Vedem ca "Tinerii Moldovei" devin tot mai putini si mai tacuti, li se interzice sa scandeze slogane "uniniste". Creste influenta grupului de veterani si pensionari, ei preiau initiativa. Cum s-a ajuns la o atare "infratire" "unionisto"-"soiuznica"? Raspunsul ar trebui cautat in "colaborarea" tacita a deputatilor lui Ghimpu si ai celor ai lui Dodon la votul din parlament - liberalii si socialistii s-au opus alegerii guvernelor Leanca-2 si Gaburici, n-au votat niciun act FAVORABIL asocierii RM la UE, indeplinirii Acordului de Asociere. PL-ul are o "experienta" in colaborarea cu partidele pro-ruse inca din 2013, cand in COMPLICITATE cu comunistii lui Voronin au rasturnat guvernul Filat al AIE-1, din care facea parte si PL. "Colaborarea" "unionisto"-"soiuznica" isi gaseste explicatii si in intalnirile Basescu-Patrusev si Corlatean-Lavrov, avute in 2013, inainte cu cateva luni de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

-1 (3 voturi)
M Laur Razvan
9.06.2015, 18:35:07

OMULE tu mereu comentezi mult dar si prost.

+1 (3 voturi)
ion sbucium
9.06.2015, 18:41:42

Platforma "DA" a aparut in ziua vizitei oficiale a președintelui Iohannes la Chisinau si putem presupune ca e "copilul" lui Iohanes, un copil ce pare ca a devenit acum "ORFAN".

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările