CEC a interzis transportarea organizată a alegătorilor în alegerile din 1 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol sursa Europa Liberă
FOTO simbol sursa Europa Liberă

În ziua alegerilor prezidenţiale, pe 1 noiembrie, între orele 07.00 şi 21.00, se va permite deplasarea pe teritoriul ţării doar a autovehiculelor a căror capacitate nu este mai mare de opt persoane şi a transportului rutier de persoane prin curse regulate, transmite IPN.

Prevederile se conţin într-un proiect de hotărâre aprobat de Comisia Electorală Centrală, la propunerea Olesei Stamate, reprezentantă cu drept de vot consultativ la CEC a candidatei PAS la prezidenţiale, Maia Sandu.

Proiectul a fost propus pentru a evita transportarea organizată a alegătorilor către secţia de votare de concurenţii electorali sau alte persoane terţe, în ziua alegerilor preşedintelui.

Se interzice, între orele 07.00 şi 21.00 a zilei votării, organizarea, de către concurentul electoral sau de către alte persoane în interesul concurentului electoral a transportului alegătorilor la secţia de votare.

Este interzis transportul alegătorilor la secţia de votare cu autobuze sau a efectua transportul alegătorilor la secţia de votare de către operatorul de transport rutier în regim taxi, conform unor înţelegeri cu terţe persoane, altele decât călătorul/alegătorul, cu excepţia cazurilor alegătorilor cu dezabilităţi.

Potrivit Codului Penal, coruperea alegătorilor în schimbul votului pentru un concurent electoral sau altul prin oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la un an la cinci ani, în cazul persoanei fizice, iar în cazul persoanei juridice - cu amendă în mărime de la 4 000 la 6 000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite