CEC nu a autorizat efectuarea unui sondaj la telefon în ziua alegerilor din 1 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Electorală Centrală precizează că sondajul de opinie care se intenţionează a fi realizat pe 1 noiembrie, nu se încadrează în mecanismele desfăşurării unui exit-poll, deoarece în momentul apelului telefonic nu există certitudinea dacă alegătorul a participat la alegeri, transmite IPN.

Instituţia mai precizează că nu a autorizat efectuarea unui asemenea exerciţiu şi atenţionează instituţiile mass-media care intenţionează să prezinte informaţii cu privire la sondajul desfăşurat.

Comisia îşi rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului şi organele de drept pentru a documenta şi investiga cazul.

Potrivit CEC, scopul unui sondaj de opinie realizat în perioada electorală constă în aflarea datelor despre susţinerea de către alegători a unuia sau altui candidat. Restricţia stipulată în Codul Electoral de a nu publica aceste informaţii cu cinci zile până în ziua alegerilor este tocmai pentru a nu influenţa opinia alegătorilor. Conform Codului Electoral votul este unul secret, iar autorităţilor publice, precum şi altor subiecţi implicaţi în procesele electorale le revine obligaţia de a asigura  caracterul confidenţial al votului.

„Astfel, pornind de la premisa faptului că secretul votării este o garanţie a unei exprimări libere a alegătorului în baza căreia se deleagă şi se formează puterea în stat, iar numerele de telefon (cel puţin o parte) sunt personalizate, – prin metoda în cauză se formează riscul compromiterii caracterului secret al votului, – adică alocarea opţiunii expuse de alegător cu numărul de telefon fiind identificabilă personalitatea acestuia, fapt care este unul contrar principiului arătat supra”, precizează CEC într-un comunicat de presă.

 Potrivit CEC, chestionarea alegătorilor la ieşirea din secţia de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanţilor nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite