CEC propune ca numărul de buletine pentru secţiile de votare din străinătate să fie dublat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de moldoveni au stat la cozi ore în şir pentru a vota la prezidenţialele din 15 noiembrie
Mii de moldoveni au stat la cozi ore în şir pentru a vota la prezidenţialele din 15 noiembrie

Comisia Electorală Centrală propune ca pentru fiecare secţie de votare deschisă peste hotare să fie repartizate zece mii de buletine, în comparaţie cu plafonul de cinci mii în prezent. Aceasta este una dintre recomandările cu care vine CEC în Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcţia de preşedinte, aprobat luni, 23 noiembrie.

Propunerea de a modifica Codul Electoral vine în contextul solicitărilor masive de buletine de vot de către cetăţenii care s-au prezentat la secţiile de votare din străinătate şi pentru care numărul maxim de cinci mii de buletine pentru o secţie nu a fost suficient.

CEC precizează că un alt aspect ce necesită reglementare expresă se referă la depunerea cererilor pentru votarea la locul aflării. Or, legislaţia nu prevede expres dacă este necesară repetarea cererilor pentru turul doi de scrutin în cazul persoanelor în etate şi cu deficienţe locomotorii sau alte motive întemeiate, ce rămân a fi valabile şi pentru turul doi de scrutin.

În partea ce ţine de participarea la votare a studenţilor, potrivit CEC, în scopul uniformizării cadrului legal pentru alegerile şi referendumurile organizate în circumscripţia naţională, se propune ca studenţii şi elevii cu drept de vot, înmatriculaţi în instituţii de învăţământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă, pot vota la orice secţie de votare deschisă în această localitate, fiind obligaţi să respecte anumite condiţii. Şi anume, să prezinte buletinul de identitate cu fişa de însoţire; să prezinte carnetul de student sau elev al instituţiei de învăţământ din localitatea respectivă şi să completeze şi să semneze o declaraţie pe propria răspundere privind abţinerea de la votarea multiplă sub sancţiunea aplicării prevederilor Codului Penal în caz de încălcare a acestei obligaţii.

Până la restabilirea controlului constituţional asupra localităţilor din stânga Nistrului, alegătorii incluşi în Registrul de stat al alegătorilor şi arondaţi la localităţile din regiunea transnistreană îşi vor exercita dreptul de vot în oricare din secţiile de votare distincte.

Raportul urmează să fie prezentat Curţii Constituţionale, împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor turului doi al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit legislaţiei electorale, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de zece zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite