CEC respinge acuzaţiile despre nerespectarea prevederilor privind finanţarea campaniei electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
comisia electorala centrala moldova24.info

Comisia Electorală Centrală respinge acuzaţiile referitoare la nerespectarea prevederilor legale la capitolul finanţarea campaniei electorale. Instituţia precizează că a emis o circulară adresată partidelor politice care aduce claritate unor norme cuprinse în legislaţia electorală pe marginea acestui subiect.

Aceasta vine ca rezultat al examinării rapoartelor financiare ale grupurilor de iniţiativă pentru susţinerea candidaţilor la funcţia de preşedinte, unde Comisia a reţinut că a fost admisă depăşirea plafoanelor prevăzute de cadrul legal, transmite IPN.

„Codul Electoral stabileşte că în alegerile parlamentare şi locale generale calitatea de concurent electoral o are partidul şi blocul electoral care a înaintat candidaţi la funcţiile elective. În alegerile prezidenţiale calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcţia de preşedinte al ţării. În aceste condiţii, partidul politic şi blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susţinere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condiţiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs”, se menţionează într-un comunicat de presă emis ce CEC, după ce lidera PAS, Maia Sandu, a cerut anularea circularei. Politiciana susţine că acest document este „o nouă fraudă pusă la cale de Igor Dodon şi Maxim Lebedinschi, prin care să se interzică partidelor să finanţeze campania candidaţilor în aceste alegeri”.

CEC menţionează că, în cadrul alegerilor prezidenţiale din anul 2016, candidatul la funcţia de şef al statului, la fel, a avut identitate diferită de partid şi bloc electoral, însă plafonul donaţiilor la acea etapă, era mult mai mare, până la 400 de salarii medii lunare pe economie. Totodată, reducerea plafoanelor pentru susţinerea financiară a activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost făcută, prin modificarea legislaţiei electorale, în august 2019, la iniţiativa partidului politic care astăzi vine cu acuzaţii nefondate în adresa CEC, se spune în comunicatul autorităţii electorale.

„Declaraţiile potrivit cărora donaţiile pot fi făcute doar începând cu data de 1 octombrie sunt false. Contul cu menţiunea „Fond electoral” poate fi deschis şi până la înregistrarea concurentului electoral, cu condiţia ca orice încasări şi cheltuieli de pe acest cont să se facă doar după înregistrarea concurentului electoral. În acest sens, menţionăm că cei doi concurenţi electorali, deja înregistraţi la CEC, pot să deschidă cont la bancă, să primească donaţii şi să efectueze cheltuieli”, se mai spune în comunicat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite