CEDO a obligat Rusia să achite circa 90.000 de euro pentru cinci moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Federaţia Rusă a fost obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să achite circa 90.000 de euro pentru cinci cetăţeni moldoveni. Înalta Curte de la Strasbourg le-a dat câştig de cauză lui Ştefan Mangâr, Vitalie Vasiliev, Igor Daţco, Constantin Condrea şi Alexandru Pohilă, care în 2006 au fost condamnaţi în regiunea transnistreană în timp ce, în calitate de poliţişti, efectuau o acţiune de investigaţie în oraşul Tiraspol.

Aceştia s-au plâns la înalta Curte că a fost supuşi unui proces inechitabil şi au fost deţinuţi în condiţii inumane şi degradante, transmite IPN.

Unul dintre avocaţii care a reprezentat reclamanţii, Alexandru Tănase, a declarat la o conferinţă de presă că totul a început în iunie 2006. La momentul evenimentelor examinate de Curte, reclamanţii Ştefan Mangâr, Vitalie Vasiliev, Igor Daţco, Constantin Condrea şi Alexandru Pohilă erau ofiţeri de poliţie ai Republicii Moldova.

La 14 iunie, 2006 reclamanţii Mangâr şi Vasiliev, au fost arestaţi de serviciile secrete ale aşa-zisei „Republici Moldoveneşti Nistrene” , în timp ce efectuau o acţiune de investigaţie în Tiraspol. În timpul reţinerii aceştia au contactat colegii de la sectorul de poliţie din oraşul Bender. Reclamanţii Daţco, Condrea şi Pohilă, s-au deplasat la faţa locului ca să clarifice situaţia colegilor, fiind şi ei la rândul lor arestaţi de către serviciile secrete ale transnistrene.

Reclamanţii, au fost ulterior plasaţi în izolatorul de detenţie preventivă la Tiraspol. La 17 iunie 2006, reclamanţii Pohilă, Daţco şi Vasiliev au fost eliberaţi fără o învinuire formală şi fără nici o explicaţie pentru arestul lor.

Situaţia diferă în cazul reclamantului Mangâr. Acesta, la 18 iunie 2006, a fost bătut şi i-a fost administrată cu o substanţă necunoscută în urma căreia a rămas inconştient timp de 4 zile. Ulterior, fiind arestat pentru un termen de 30 zile. După expirarea termenului, atât Mangâr, cât şi Condrea au fost eliberaţi. În scrisoarea înaintată de către reclamanţi se arată că au fost deţinuţi în condiţii inumane, iar în timpul audierilor erau maltrataţi şi forţaţi să declare că la Tiraspol ar fi avut misiunea de a răpi politicieni din regiunea transnistreană.

Potrivit unui alt avocat, Andrei Bivol, Curtea a stabilit că Republica Moldova şi-a îndeplinit obligaţiile pozitiv în privinţa drepturile reclamanţilor protejate de Convenţie. În acelaşi timp, Rusia este responsabilă pentru violările drepturilor reclamanţilor. Ca rezultat, Curtea a obligat Federaţia Rusă să ofere reclamanţilor compensaţii în mărime de 25 de mii de euro pentru reclamantul Mangâr, 20 de mii de euro pentru reclamantul Condrea, şi câte 15 mii de euro pentru ceilalţi trei reclamanţi, în total 90 de mii de euro, plus trei mii de euro – cheltuieli de asistenţă juridică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite