UPDATE CEDO nu a admis cererea lui Vlad Filat prin care fostul premier s-a plâns că o hotărâre a Curţii Constituţionale îi lezează drepturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat a fost premier din septembrie 2009 până în martie 2013. FOTO Adevărul
Vlad Filat a fost premier din septembrie 2009 până în martie 2013. FOTO Adevărul

Potrivit unui document făcut public de realitatea.md, Curtea de la Strasbourg a declarat inadmisibil demersul liderului PLDM prin care politicianul a reclamat Moldova la CEDO după ce Curtea Constituţională a declarat că un premier demis de Parlament pentru suspiciuni de corupţie nu poate ocupa din nou această funcţie.

Decizia despre inadmisibilitate este definitivă şi nu poate fi atacată, se mai arată în document.

Vlad Filat a fost demis pe 5 marti 2013, cu voturile democraţilor şi ale comuniştilor. "Motivul real al demiterii Guvernului este faptul că am spus lucrurilor pe nume, că în Republica Moldova există o putere paralelă, ilegală. Avem un personaj, care dincolo de faptul că şi-a pus interesul personal mai presus de interesul ţării, controlând mai multe companii şi sectoare ale economiei, Vlad Plahotniuc, căci despre el este vorba, şi-a subordonat instituţii ale statului, care şi-a pus în prim-plan frustrările personale", declara imediat după demiterea sa Vlad Filat.

Ulterior, preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe liderul PLDM pentru a forma un nou guvern. Pe 22 aprilie, Curtea Constituţională a decis că Vlad Filat nu poate ocupa funcţia de prim-ministru, deoarece a fost demis pentru motive de corupţie.

„Se recunoaşte constituţional decretul preşedintelui Republici Moldova din 8 martie 2013, privind demisia Guvernului. Se declară neconstituţional decretul din 10 aprilie 2013, privind desemnarea candidatului la funcţia de premier. Prim-ministrul unui guvern demis prin moţiune de cenzură, pentru suspiciune de acte de corupţie, se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul. Preşedintele are obligaţia de a desemna un premier interimar din rândul membrilor Guvernului integritatea cărora nu a fost afectată", explica judecătorul CC Victor Popa.

Potrivit lui Filat, hotărârea a fost una politică şi dacă textul deciziei a fost scris la Curte, atunci cu siguranţă a fost ghidat din exterior. „Nu a fost o lovitură împotriva lui Vlad Filat, ci împotriva Republicii Moldova”, a subliniat fostul premier.

Într-un comunicat de presă, PLDM a explicat că liderul formaţiunii s-a plâns la CEDO la sugestia avocaţilor, însă Curtea a decis să nu examineze acest caz, fără a pronunţa vreun verdict. Asemenea decizii sunt luate de CEDO în circa 99% din cererile parvenite din Moldova. „PLDM nu a fost de acord cu decizia Curţii Constituţionale din aprilie 2013. Însă atunci, într-un context politic specific, ne-am conformat acelei decizii politice. Însăşi Curtea Constituţională, prin reprezentanţii săi, a specificat în mai multe rânduri că, prin decizia din aprilie, «CC a vorbit despre răspunderea politică a Guvernului». De aceea, PLDM consideră că o problemă politică din Moldova îşi va găsi rezolvarea tot aici, în Republica Moldova, iar cetăţenii sunt cei care vor decide în final“, se arată în comunicat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite