Cel mai bogat basarabean ar putea ajunge premier al Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraineanul Petro Poroşenko, originar din sudul Basarabiei, prezent în clasamentul Forbes 2013 al miliardarilor, cu o avere de 1,6 miliarde de dolari, este unul dintre principalii candidaţi la funcţia de prim-ministru al Ucrainei.

UPDATE Petro Poroşenko a declarat că „noul guvern este obligat să îşi asume angajamentul de a relua negocierile cu UE“, iar semnarea Acordului de Asociere este principala sarcină a viitorului executiv.

„Consider că viitorul premier al Ucrainei va fi Petro Poroşenko. Este o candidatură care convine şi opoziţiei“, susţine Taras Berezovets, directorul companiei de consultanţă BERTA Communications, citat de agenţia Interfax.

Petro Poroşenko a vorbit în Euromaidan în seara zilei de 25 ianuarie şi a susţinut manifestaţiile de protest. „Numirea lui ca prim-ministru şi garantarea dreptului de a selecta miniştri din afara partidelor politice ar reprezenta o victorie parţială pentru Euromaidan”, comentează sociologul Dan Nicu, într-o postare pe blogul său de pe adevarul.ro.

Totodată, Taras Berezovets, directorul companiei de consultanţă BERTA Communications, nu exclude că Partidul Regiunilor se va rupe în două şi astfel se va forma o nouă fracţiune parlamentară.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a demisionat astăzi înainte de începerea sesiunii extraordinare a Radei de Stat, convocată de preşedintele Ianukovici.

La fel a fost demis întreg cabinetul de miniştri, iar interimatul este asigurat de vicepremierul Serghei Arbuzov.

Regele ciocolatei

Născut la Bolgrad, în sudul Basarabiei, Petro Poroşenko, om de afaceri şi politician din Ucraina, este supranumit „regele ciocolatei" din Ucraina. Poroşenko domină cu firma sa Roshen piaţa dulciurilor din această ţară. Mai mult, el a început să se extindă în Germania, unde a cumpărat o fabrică de amidon.

Potrivit Forbes, Poroşenko are, de asemenea, participaţii în agricultură, construcţii navale şi de automobile, dar şi în domeniul mass-media.

Poroşenko, în vârstă de 48 de ani, tată a patru copii, a avut un rol-cheie în revoluţia protocalie din 2004. A condus Banca Naţională a Ucrainei, a fost secretar al Consiliului naţional de securitate şi apărare şi ministru al Afacerilor Externe, iar în anul 2012 a ocupat şi postul de ministru al Economiei. Are afaceri în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană, dar se zice că ar fi şi proprietarul centrului comercial Gemeni, din centrul Chişinăului. 

Citeşte şi:

Regimul lui Ianukovici se prăbuşeşte, în timp ce oligarhii sunt feriţi de proteste

În timp ce protestele se răspândesc, iar clădirile guvernamentale sunt invadate de manifestanţi, oligarhii ucraineni au intervenit şi i-au cerut preşedintelui Ianukovici să negocieze cu liderii opoziţiei. Acest apel a fost lansat cu puţin timp înainte de pregătirile pentru o reuniune extraordinară a parlamentului ucrainean şi înainte de o sesiune de negocieri între UE şi Rusia, ambele evenimente fiind programate astăzi.

Demisia premierului ucrainean, primită cu entuziasm de opoziţie

Demisia de marţi a premierului ucrainean Mikola Azarov este „un pas către victorie", a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, relatează AFP.

Premierul ucrainean a demisionat

Premierul ucrainean Mikola Azarov a demisionat înainte de începerea sesiunii extraordinare a Radei de Stat, convocată de preşedintele Ianukovici astăzi, transmite AFP.

Protestele din Ucraina, înţelese prin intermediul diviziunilor politice din ţară

Protestele ucrainenilor cuceresc din ce în ce mai multe oraşe din ţară, la mai bine de două luni de la decizia preşedintelui Viktor Ianukovici de a întoarce spatele Uniunii Europene şi de a se apropia de Rusia. Multe instituţii guvernamentale au fost deja ocupate, iar o imagine de ansamblu ne sugerează o anumită direcţie a protestelor, însă evoluţia crizei poate fi înţeleasă mai bine prin intermediul hărţii politice a Ucrainei.

Sfârşitul insurecţiei ucrainene?

„S-a încheiat cea de-a patra rundă de negocieri între preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi liderii celor trei partide de opoziţie, Arsenii Iaţeniuk («Patria»), Vitalii Kliciko (UDAR) şi Oleg Teagnibok («Libertatea»)”, scrie sociologul Dan Nicu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite