Politică

articolul anterior articolul urmator

Centenarul care incomodează

13
21 Jun 2016 12:55:39
Răzvan Voncu

Peste un an, Republica Moldova va aniversa 100 de ani de la ieşirea din componenţa Rusiei, prin proclamarea Republicii Democratice Moldoveneşti. Un act cu consecinţe, fără îndoială, istorice, căci el a deschis calea revenirii Basarabiei la românitate. Nu numai a unirii politice (prin care vechea provincie a Moldovei medievale a devenit provincie a Regatului României), ci şi a revenirii la cultura şi identitatea românească.

Sunt foarte curios cum va fi marcat acest centenar, la nivelul decidenţilor politici din Republica Moldova de azi. Va fi celebrat acest centenar în sensul adevărului istoric, ca o rememorare a primului pas al revenirii Basarabiei la România, sau, dimpotrivă, ca pe un „act fondator” al „statalismului” actual, profund antiromânesc?

Faptul că nimeni nu pare a se agita, la apropierea lui 2017, nu trebuie să ne mire. Şi nici nu trebuie luat ca pe o expresie a indigenţei publice generale din Basarabia. „Hramul oraşului Chişinău” (sărbătoare tipic rusească, inexistentă în tradiţia românească) aratä că, atunci când se doreşte, există suficiente fonduri pentru a sărbători, iar manifestările menite a celebra centenarul actului de la 1917 sunt, oricum, mult mai ieftine decât parangheliile cu grătare, vin şi dârla-dârla.

Nu. Liderii basarabeni, pro-europeni şi anti-europeni, unionişti şi „statalişti”, deopotrivă, sunt în aşteptare. În toamna acestui an, vor avea din nou loc alegeri prezidenţiale directe. Iar bătălia dintre cele două tabere e mai strânsă ca niciodată, chiar dacă, în spiritul gorbaciovist al Constituţiei Republicii Moldova, preşedintele are mai mult un rol reprezentativ, nu decizional. Însă, în stânga Prutului, bătălia politică este una simbolică, în care logica şi realitatea sunt inutile. În eventualitatea unei victorii (puţin probabile, totuşi) a lui Dodon, chiar dacă actuala majoritate ar rămâne fermă pe poziţii în Parlament, întreaga republică şi-ar redescoperi, peste noapte, afecţiunea milenară faţă de Rusia şi, fireşte, nesfârşitele posibilităţi de dezvoltare care aşteaptă după colţ, numai cu condiţia ca Republica Moldova să renunţe la parcursul european.

În această logică, fireşte că actul de la 1917 va fi şi el interpretat ca o primă manifestare a „statalităţii”, pe care, ulterior, decizia Sfatului Ţării, din 27 Martie 1918, de Unire cu Ţara, a deturnat-o.

Dacă, în schimb, ar câştiga un exponent al liniei pro-europene, atunci interpretarea pe care ar căpăta-o evenimentul din 1917 ar fi cu totul alta. Desprinderea de Rusia ar fi primul pas al „afirmării europene” a Basarabiei. (Ceva îmi spune că, deşi se feresc să denigreze România, multora din liderii „pro-europeni” le e la fel de frică să vorbească despre Unirea din 1918, pe cât le e să vorbească de o eventuală nouă unire!)

Dacă n-ar fi trist, ar fi amuzant. La 25 de ani de la ieşirea din URSS, Basarabia oficială încă nu a ieşit din obişnuinţa, tipic sovietică, a interpretării trecutului din punctul de vedere al intereselor prezentului. Asta ar trebui să ne îngrijoreze, în primul şi-n primul rând, chiar mai mult decât ostilitatea neascunsă cu care este privită la Chişinău (cu excepţia istoricilor, a lingviştilor şi a scriitorilor) orice chestiune legată de trecutul românesc al provinciei.

Nu-i exclus ca, de frică, actul de la 1917 să fie marcat în Basarabia prin câteva manifestări formale, cu circuit închis şi... sub acoperire. Prietenii (zbuciumaţi) ştiu de ce.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Pathfinder RO
21.06.2016, 15:02:32

Doar o observatie... "„Hramul oraşului Chişinău” (sărbătoare tipic rusească, inexistentă în tradiţia românească)" La mine-n Bucovina toate bisericile/localitatile au ziua lor de hram. De curiozitate, de unde sunteti d-voastra domnule Voncu?

-1 (1 vot)
eu doar constat
21.06.2016, 16:20:30

Cateva erori in acest articol. In primul rand, sarbatorirea hramului, o sarbatoare religioasa nu este tipica numai rusilor, ci tuturor crestinilor: in Banat se numeste ruga, la nemti se numeste Kirchweih (poate este incorect scris). In al doilea rand si Bucurestiul are un hram al sau si anume 27 octombrie, ziua sf. Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestiului, de asemenea fara nici-o legatura cu rusii. Sigur ca hramul Chisinaului este inexistent la romani, Chisinaul fiind in R. Moldova.

0 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
21.06.2016, 16:36:27

Comentariu considerat abuziv.

Papa Raţă
22.06.2016, 07:34:02

Politonții și politoantele de pe Bâc ar fi bine, măcar după un sfert de veac , să mai arunce câte o privire prin familia balticilor, care au ieșit din caricatura comunismului rusesc cu demnitate de patrioți , nu de lepădături ai neamului și trădători de patrie dar, deh, obrazul măgarului mu roșește, devine mai degrabă .. porciu Păcat că românii basarabeni , cum se vede, au avut o elită intelectuală mai mult handicapată, dacă mereu hienele roșcate continuă să-și bată joc de această palmă de pământ românesc . E TIMPUL , ȘTEFANE, SĂ RIDICI SABIA , CĂCI PREA FĂRĂ DE OBRAZ DEVENIT-AU CĂLĂII !!!

+1 (1 vot)
ion sbucium
23.06.2016, 07:28:16

"La 25 de ani de la ieşirea din URSS, Basarabia oficială încă nu a ieşit din obişnuinţa, tipic sovietică, a interpretării trecutului..." - 25 de ani e prea putin comparativ cu 1745 de ani de cand Dacia a fost eliberata de sub ocupatia IMPERIALA SCLAVAISTA ROMANA. Urmasii NEVREDNICI ai dacilor si azi au ramas sluji fidele ale Imperiului si se mandresc cu numele celora care au organizat genocidul barbatilor daci si violul in masa a femeilor dacice. Numele celui mai mare JEFUITOR, HOT, TALHAR de aur dacic este si azi venerat in imnul de stat etc. Dacia de-facto ramane a fi OCUPATA de slugoii zombati ai Imperiului de alta data, se distrug orie vestigii e le-ar aminti romanilor ca ei n-au fost sclavi Romani decat numai 165 de ani (116-271 e.n.) tot asa um moldovenii din Basarabia au fost 106 ani supusi ai Imperiului Tarist Rus si 50 de ani sovietici ai URSS. Nu veti intalni niciun basarabean care sa se mandreasca ca ar fi rus tarist sau sovietic si care sa pretinda ca Moldova de Est (Basarabia) ar trebuia sa se numeasca Rusia, Moscalia sau Sovietia, tot asa cum Dacia post ocupatia imperiala romana - si azi se numeste Romania.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările