Cererea de revizuire a sentinţei în dosarul Filat va fi examinată la sfârşitul lunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Şedinţa la care urma să fie examinată cererea de revizuire a sentinţei de condamnare a ex-premierului Vlad Filat, emisă de Judecătoria Buiucani pe 27 iunie 2016, a fost amânată pentru data de 28 martie. Solicitat de IPN, Victor Munteanu, avocatul fostului premier, a declarat că instanţa nu s-a pronunţat încă dacă acceptă sau nu cererea.

În timpul şedinţei, miercuri, 13 martie, apărarea fostului premier a solicitat recuzarea a doi magistraţi din completul judecătoresc, deoarece aceştia au participat la examinarea dosarului, respectiv, la pronunţarea sentinţei. În opinia avocaţilor, cei doi judecători – Andrei Neculcea şi Serghei Lazari – a căror recuzare a fost solicitată, nu vor examina cererea de revizuire în mod imparţial, obiectiv şi nepărtinitor. Solicitarea de recuzare a fost respinsă. Instanţa a dispus întreruperea şedinţei până pe data de 28 martie, ora 12.00.

Întrebat ce aşteptări are, fostul premier a spus că, după atâta timp, a încetat să mai aibă speranţe false. Potrivit lui, ceea ce este important e să parcurgă toate căile şi să facă tot ce este posibil, nu doar pentru a demonstra că în Republica Moldova este nevoie de justiţie, dar ca prin acţiuni foarte concrete să facă astfel încât procesele de judecată din ţară să fie publice, bazate pe probe, să fie echitabile.

Vlad Filat a fost reţinut în octombrie 2015, fiind condamnat pe 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. În prezent îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Vlad Filat mai este cercetat într-un dosar penal pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Dosarul a fost suspendat la sfârşitul lunii februarie de către Judecătoria Chişinău şi remis Curţii Constituţionale. În cel de-al doilea dosar riscă încă zece ani de puşcărie. Fostul premier pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite