Certificatul de integritate pentru participare în alegeri se propune a fi exclus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Certificatul de integritate, care a fost necesar participanţilor la alegerile parlamentare din 24 februarie, conform sistemului electoral mixt, se propune a fi exclus.

La audierile publice asupra proiectului de lege privind anularea sistemului electoral mixt şi revenirea la cel pe liste de partid, desfăşurate luni, 22 iulie, de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, preşedintele comisiei, Sergiu Litvinenco, a spus că prezenţa certificatului de integritate nu şi-a demonstrat eficienţa la alegerile parlamentare, transmite IPN.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, obţinerea certificatului de integritate nu a fost o mare problemă, fiecare participant a intrat în posesia lui. Astfel, consideră că acesta nu a avut nicio valoare. Deputatul fracţiunii PAS, Blocul ACUM, a mai spus că eliberarea acestora în cazul alegerilor locale ar fi o irosire enormă a resurselor statului, în condiţiile în care Autoritatea Naţională de Integritate are doar nouă angajaţi.

În opinia lui Mihai Corj, liderul asociaţiei Lex Sripta, semnarea unei declaraţii pe propria răspunderea poate înlocui certificatele de integritate.

Reprezentantul Partidului Politic Partidul Nostru, Ilian Caşu, a declarat că necesitatea prezentării certificatului de integritate a fost o invenţie a fostei guvernări, pentru a se avantaja.

Liderul Partidului Politic Democraţia Acasă, Vasile Costiuc, a afirmat că solicitarea certificatului de integritate îngreunează participarea unui candidat în procesul electoral.

Într-un alt context, expertul comunităţii „WatchDog” Valeriu Paşa a propus revenirea la durata campaniei electorale de 60 de zile, pentru ca un participant la alegeri să aibă timp să pregătească setul de acte necesar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite