Cetăţenia moldovenească prin investiţie şi riscul unui paradis fiscal în coasta UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO sputnik.md
FOTO sputnik.md

Jurnaliştii de la Sinopsis au realizat o analiză despre programul Guvernului de la Chişinău privind dobândirea cetăţeniei moldoveneşti prin investiţie. Potrivit publicaţiei, experţii avetizează asupra opacităţii unor astfel de afaceri cu „vize de aur” şi a faptului că se poate da liber criminalităţii tranfrontaliere dinspre Moldova înspre ţări din Uniunea Europeană.

Programul îşi propune să atragă investiţii şi investitori în schimbul oferirii cetăţeniei moldoveneşti. 

De ce ar fi atraşi investitorii? Conform oficialilor de la Chişinău, valoarea paşaportului moldovenesc constă în oferirea de acces liber unic pe două pieţe mari (Uniunea Europeană şi Comunitatea Statelor Independente), un timp scurt de procesare a dosarelor, de până la 90 de zile şi, nu în ultimul rând, oportunităţi de trai şi dezvoltare ulterioară a afacerilor în R. Moldova, notează Sinopsis.info.ro, citat de Adevărul.

Astfel de programe, cunoscute şi sub numele de „golden visa” se întâlnesc şi în alte ţări, inclusiv europene, dar sunt în general destul de controversate. În R. Moldova însă, după cum vom vedea în continuare, sunt mai multe riscuri aferente.

Ultimul semn de întrebare din zona economică este dacă R. Moldova se va transforma în cel mai nou paradis fiscal al Europei, unul mai degrabă netransparent, cu multe conexiuni în lumea rusească şi cea din Orient. Asta în condiţiile în care, conform programului prezentat mai sus, oricine are 250.000 de euro pentru investiţii sau direct 100.000 de euro poate dobândi cetăţenia R. Moldova.

Analiştii politici şi economici trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte tendinţele periculoase legate de modul în care guvernanţii de la Chişinău vor să facă rost de bani la buget şi se arată mai degrabă sceptici în legătură cu plus valoarea acestui program de „vize de aur”.

„Pentru ca să evaluăm impactul acestei legi trebuie mai întâi să răspundem la întrebarea: cine ar avea nevoie de cetăţenia Republicii Moldova? Moldova nu este o ţară din paradis, iar din exterior are o imagine de cea mai săracă ţară din Europa, cea mai coruptă, cu un conflict îngheţat creat şi gestionat de Rusia. Credeţi că oameni de bună credinţă ar sta la coadă ca să ia cetăţenia Moldovei?”, spune directorul de programe al think tank-ului „Expert-Grup” de la Chişinău, Sergiu Gaibu.

Programul de vânzare a cetăţeniei moldoveneşti a luat amploare, imediat după ce Executivul de la Chişinău „a ars” aproape toate podurile cu Uniunea Europeană, în momentul anulării alegerilor pentru Primăria Chişinăului la începutului lunii iunie 2018, câştigate de unul dintre liderii opoziţiei, Andrei Năstase.

Citiţi analiza integrală pe Sinopsis.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite