Cetăţenii români din Republica Moldova au trei modalităţi de a vota la prezidenţialele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri

Votul prin corespondenţă, votul la secţiile deschise în străinătate şi votul la o secţie nou înregistrată sunt cele trei modalităţi prin care cetăţenii români din Republica Moldova pot participa la alegerile prezidenţiale din România, care vor avea loc pe 10 noiembrie 2019. Într-o conferinţă de presă desfăşurată pe 9 august, Daniel Ioniţă, ambasadorul român la Chişinău, a făcut precizări legate de cele trei modalităţi de vot.

Astfel, pentru votul prin corespondenţă, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate se pot înscrie pe site-ul www.votstrainatate.ro înfiinţat de Autoritatea Electorală Permanentă până pe data de 11 septembrie, ora 23.59. Cei care vor să voteze prin corespondenţă trebuie să trimită pe adresa menţionată o copie a actului de identitate românesc şi a celui care atestă domiciliul în străinătate (acte de identitate sau permis de şedere).

După ce s-au înscris, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate vor primi un link de confirmare, valabil doar 24 de ore, iar data limită de trimitere a plicului cu opţiunea de vot este cu trei zile înainte de ziua alegerilor.

Cetăţenii care aleg să voteze pentru prezidenţialele din România la una din secţiile deschise de ambasada României o pot face pe parcursul a trei zile. Astfel, secţiile de votare vor fi deschise începând cu vineri, 8 noiembrie, de la ora 12.00 până la ora 21.00. Sâmbătă, 9 noiembrie, secţiile de vot vor fi deschise de la ora 07.00 până la ora 21.00, acelaşi program fiind stabilit şi pentru ziua de duminică, 10 noiembrie. „Dacă la ora 21.00 se constată că mai există persoane care stau la rând şi nu au apucat să voteze, acestea vor fi lăsate să îşi exprime opţiunea de vot până la ora 23.59”, a spus Daniel Ioniţă.

De asemenea, o altă modalitate de a vota este înregistrarea unei noi secţii de votare. În cazul în care există interes pentru scrutin într-o localitate în care nu a fost amenajată secţie de votare, cetăţenii români se pot adresa Autorităţii Electorale Permanente de la Bucureşti pe acelaşi site, www.votstrainatate.ro. În cazul în care există minimum 100 astfel de solicitări, va fi amenajată o secţie de votare în acea localitate.

Important de ştiut este faptul că pot vota doar cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani şi au un act de identitate valabil în ziua scrutinului.
   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite