Chiril Gaburici: În următorii ani în Moldova vor veni investiţii de peste 1 miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Semnăm contractul de prestare a serviciilor publice pentru elaborarea, implementarea şi promovarea internaţională a Programului de dobândire a cetăţeniei prin investiţie cu încrederea că în următorii cinci ani volumul investiţiilor va atinge o valoare de 1,3 miliarde de euro, a declarat ministrul Economiei, Chiril Gaburici, la semnarea contractului cu MIC Holding LLC şi Henley&Partners Government Services Ltd, care a câştigat concursul.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, scopul Programului este de a consolida percepţia şi competitivitatea Republicii Moldova pe plan internaţional, în vederea atragerii investiţiilor străine directe în domeniile de dezvoltare strategică stabilite de Guvern. Consorţiul câştigător a oferit cel mai bun plan de implementare a Programului.

„Cetăţenia pentru investiţii este o formă care se aplică în mai multe state, precum Letonia, Malta, Cipru, Canada, Australia şi altele. Guvernul Republicii Moldova a elaborat acest instrument având la bază bunele practici internaţionale şi contând pe identificarea unui partener bun, de încredere, cu experienţă internaţională”, a spus Chiril Gaburici, care a fost preşedinte al Comisiei de selectare a câştigătorului.

Conform contractului semnat, Consorţiul va suporta riscul economic, costurile şi cheltuielile iniţiale şi continue aferente proiectării tehnice, implementării, activităţii consultative, acordării instruirilor, precum şi promovării internaţionale a Programului. Guvernul nu va finanţa din mijloace publice Consorţiul pentru serviciile prestate, iar costurile şi cheltuielile acestuia vor fi acoperite din comisioanele achitate de către solicitanţii cetăţeniei prin investiţii.

Consorţiul câştigător se va axa pe creşterea investiţiilor străine directe, elaborarea unui brand de ţară în vederea consolidării percepţiei globale a Republicii Moldova şi dezvoltarea domeniului imobiliar. Totodată, va genera noi oportunităţi economice şi extinderea surselor de venituri externe pentru Republica Moldova, astfel asigurând investiţiile capitale străine imediate în unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova.

Implementarea Programului va asigura acordarea cetăţeniei doar solicitanţilor care îndeplinesc în întregime cele mai bune standarde internaţionale de diligenţă. A fost pregătit un sistem riguros de verificare în patru niveluri a bunei reputaţii economice şi financiare a persoanelor care doresc să dobândească cetăţenia Republicii Moldova prin investiţii, se mai spune în comunicat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite