Chiril Moţpan: Deţinem documente despre scheme de contrabandă create pe timpul guvernării PDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

La Comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică zilnic parvin materiale care confirmă faptul că în Republica Moldova au fost create, pe parcursul ultimilor ani, în special când s-a aflat la guvernare PDM, o sumedenie de scheme de contrabandă.

Preşedintele comisiei, Chiril Moţpan, a spus joi, 18 iulie într-un briefing de presă că informaţiile primite confirmă, cu nume, implicarea concretă a unor demnitari, unii dintre care se află încă şi azi în instituţii de stat şi Parlament, transmite IPN.

Potrivit lui Chiril Moţpan, care a făcut o totalizare a activităţii de până acum a comisiei pe care o conduce, în aceste scheme au fost îngemănate interesele criminale ale unor grupuri, cu cele ale unor demnitari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Serviciul Vamal etc. Deputatul spune că există dorinţa în a aduce lumină în ceea ce a însemnat până acum PDM. „Când am spus că este un partid criminal, chiar nu am greşit deloc. Toate aceste informaţii vor ajunge la organele abilitate pentru a întreprinde măsuri”, a spus preşedintele comisiei.

Despre starea de lucruri din instituţiile penitenciare, Chiril Moţpan afirmă că mita este la ea acasă, la fel şi interesul criminal. Administraţiile penitenciarelor nu au lichidat structurile criminale care erau şi nu au oprit schemele de contrabandă. Potrivit deputatului, circa 30% dintre cei care se află în închisorile din ţară sunt nevinovaţi. Unii au fost închişi pentru a le fi luate afacerile. Deputatul mai afirmă că în Penitenciarul numărul 13 există spaţii ascunse, unde sunt aduşi deţinuţii cu avocaţii lor şi sunt monitorizaţi, ceea ce este contrar legii. „Toate aceste lucruri trebuie transmise organelor competente care să pornească nişte dosarele penale, investigaţii care să-i aducă pe toţi în faţa justiţiei”, a spus Chiril Moţpan.

Referitor la interceptările telefonice, deputatul susţine că nu este cunoscut un număr exact al acestor interceptări efectuate de către autorităţi. Instituţiile operează cu diferite cifre. La fel, nu există o informaţie exactă câte interceptări au fost autorizate şi neautorizate. Însă, ceea ce se vehiculează în spaţiul public arată că numărul interceptărilor este alarmant de mare. Controlul judecătoresc este unul ineficient pe acest segment, iar cel parlamentar are forma unei platforme de dezbateri. Legea fiind restrictivă în acest sens.

Subiectul extrădării cetăţenilor turci la fel a fost pe agenda comisiei. Astfel, s-a convenit cu instituţiile statului responsabile ca până la sfârşitul lunii să fie organizate audieri la acest subiect.  „Am aflat, din informaţiile care au parvenit la comisie, cine a fost implicat, numele oamenilor, instituţiile. Unde s-au conformat legii, unde au încălcat legea brutal”, a spus Chiril Moţpan.

De asemenea, comisia a intrat în posesia unor documente care ar arăta un nivel ridicat de corupţie la Serviciul Vamal. S-a atestat îngemănarea intereselor structurilor de stat cu ale anumitor persoane dubioase, tentate să comită infracţiuni, în urma cărora are de suferit bugetul statului şi cetăţeanul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite