Chirtoacă cere demisia preşedintelui pentru promulgarea legii privind amnistierea capitalului: Dodon e complice oficial la furtul miliardului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Fostul primar al Capitalei Dorin Chirtoacă l-a criticat dur pe preşedintele ţării după ce acesta a anunţat că va promulga legea privind declararea voluntarea şi stimularea fiscală (cunoscută şi ca amnistierea capitalului sau amnistia fiscală).

„Dodon - complice oficial la furtul miliardului, clovn şi fariseu. În mod normal Preşedinţia trebuie pichetată, cerută demisia bufonului, iar prin protest să se aducă la cunoştinţă alegătorilor că Dodon i-a trădat”, a scris Dorin Chirtoacă pe pagina sa de Facebook.

Fostul edil susţine că, după ce apropiaţii preşedintelui ţării, „cumătrul Viorel Melnic care apare în Kroll cu 10-15 milioane de Euro de la BEM, sau Zinaida Greceanîi şi soţul cu 5 milioane de Euro tot de la BEM pentru Cojusna-vin, Dodon făcând din 2015 încoace spectacol ieftin, uneori şi cu spume la gură, pe tema miliardului, azi îi cântă în strună din nou lui Plahotniuc”.

„Nu mediul de afaceri, care azi este strangulat până la asfixiere, acaparat şi monopolizat, dar hoţii miliardului şi toţi ceilalţi hoţi vor fi stimulaţi, să-si legalizeze furturile”, a menţionat Chirtoacă.

Liberalul s-a întrebat retoric „pe cine aţi votat, moldoveni?”.

„Câteva întrebări şi pentru Moscova şi Kremlin: îl veţi netezi pe cap şi mai departe pe hoţulică de Dodon? O să vă faceţi şi voi că plouă şi nu vedeţi cum joacă partitura lui Plahotniuc, pe care l-aţi dat în urmărire internaţională? Sau asta e o făcătură şi Plahotniuc este până la urmă cel mai de nădejde om al vostru în RM? R. Usatîi nu ne spune nimic pe acest subiect?”, a mai adăugat Chirtoacă.

Igor Dodon a decis să promulge pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală şi amnistia de capital. Preşedintele a dat asigurări că luat în calcul şi comentariile experţilor, şi ale mediului academic, şi ale formatorilor de opinie din interiorul Republicii Moldova, dar şi celor de peste hotarele ţării.

Amintim că majoritatea parlamentară a adoptat joi, 26 iulie, legea privind declararea voluntară şi stimularea fiscală.

Aceasta presupune că persoanele care anterior nu şi-au declarat veniturile, imobilele, maşinile şi alte bunuri, le pot declara şi legaliza contra unei taxe de 3% din sumă.

Opoziţia parlamentară şi cea extraparlamentară a criticat iniţiativa guvernării, precizând că aceasta ar putea duce la legalizarea mijloacelor financiare sustrase anterior si sistemul bancar moldovenesc.

De partea cealaltă, preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a lăudat adoptarea respectivei iniţiative. Speakerul a spus că este vorba de un „mecanism care va reduce economia tenebră din Republica Moldova”.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a emis joi, 26 iulie, un comunicat de presă cu referire la adoptarea legii privind amnistierea capitalului. Experţii FMI susţin că „măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sitemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală şi vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative”.

Ambasada SUA la Chişinău anunţă că „este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor”. Potrivit reprezentanţei diplomatice, legea privind declaraţia voluntară şi stimularea fiscală (numită şi legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite