Chirtoacă: PAS mi-a propus să nu contest numirea lui Dumitru Robu în funcţia de procuror general interimar, în schimbul soluţionării dosarelor mele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Chirtoacă, ex-primar al Chişinăului
Dorin Chirtoacă, ex-primar al Chişinăului

Fostul primar al Chişinăului Dorin Chirtoacă susţine că ar fi primit o „ofertă” de la actuala Guvernare, prin intermediari, de a nu contesta numirea în funcţie a noului procuror general interimar, Dumitru Robu, în schimbul soluţionării amiabile ale dosarelor penale pe care le are. Chirtoacă susţine că a refuzat propunerea şi a contestat în cele din urmă numirea candidaturilor în funcţie.

„Pe 6 octombrie 2021, am primit, prin intermediari, si din partea noii guvernări, o oferta de a rezolva în mod amiabil dosarele, numai să nu contest numirea in funcţie a noului procuror general interimar, Dumitru Robu. Am respins-o si am contestat candidaturile lui D. Robu şi V. Furtună, propuse, iar în sedinţa CSP mi-am expus poziţia cu privire la situaţia ruşinoasă în care a fost pusă Procuratura şi Justitia. În loc să aibă loc reabilitarea celor care au suferit de pe urmă regimului mafiot, iar călăii, să fie traşi la răspundere pentru abuzurile comise, ei sunt ridicaţi la cel mai înalt nivel, fiindu-le spălată imaginea şi oferită puterea asupra justiţiei”, a declarat Dorin Chirtoacă într-o postare pe Facebook, citat de Sinteza.

După ce a amintit despre câteva dosare penale pe numele său, despre care afirmă că sunt fabricate, şi a enumerat mai multe activităţi din cariera sa politică şi de administrare, Chirtoacă a anunţat că este timpul să-şi întrerupă activitatea publică.

„În acest moment, nu văd altă cale decât, că în semn de protest, să-mi depun mandatul de consilier municipal, să renunţ la calitatea de preşedinte al PL şi să-mi întrerup astfel activitatea politică şi publică, pentru a aştepta în tăcere şi demnitate, deznodământul acestei situaţii penibile, fără să renunţ însă la poziţia mea de promovare a reîntregirii neamului românesc şi integrării noastre, astfel, în NATO şi UE”, a mai spus ex-primarul.

Amintim că Dorin Chirtoacă a venit la şedinţa Consiliului Superior al Procurorilor miercuri, 6 octombrie, pentru a aduce argumentele de rigoare de ce candidaţii selectaţi de CSP pentru funcţia de procuror general interimar, Victoria Furtună şi Dumitru Robu, nu sunt potriviţi pe această funcţie. Se întâmpla în contextul în care procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a fost reţinut după care suspendat din funcţie.

Dorin Chirtoacă a lansat o serie de atacuri la adresa celor doi, accentuând că ambii au fost implicaţi în deschiderea dosarelor penale la comandă pe numele lui, la indicaţiile fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari.

„Ăştia nu sunt procurori. Ăştia-s hoţi, ăştia-s bandiţi, ăştia-s teroriştii din Procuratură. Trebuie daţi afară, dar nu promovaţi în funcţii în Procuratură”, a declarat Dorin Chirtoacă, la şedinţa CSP, în care Dumitru Robu, totuşi, a fost propus preşedintelui Maia Sandu pentru numirea în funcţia de procuror general interimar, în pofida acuzaţiilor aduse de către Chirtoacă.

Chirtoacă a mai spus că dosarele penale în care este vizat şi care au fost intrumentate de cei doi procurori au fost deschise în 2015 şi până în prezent nu există finalitate.

Procurorul Dumitru Robu a fost selectat miercuri, 6 octombrie, pentru funcţia de procuror general interimar de Consiliul Superior al Procurorilor. Preşedintele Maia Sandu urmează să semneze decretul de numire a acestuia în funcţie.

Dumitru Robu este şef adjunct al Procuraturii municipiului Chişinău. Anterior, în perioada guvernării PSRM-ACUM, Robu a mai deţinut funcţia de şef interimar al Procuraturii Generale.

Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a instrumentat dosarul penal deschis pe numele ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, în cazul parcărilor cu plată din Capitală.

Amintim că Alexandru Stoianoglo a fost suspendat din funcţie marţi, 5 octombrie, după ce pe numele lui a fost pornită urmărirea penală de către procurorul Anticorupţie, Victor Furtună, care a fost împuternicit de Consiliul Superior al Procurorilor să examineze aspectele invocate de deputatul PAS Lilian Carp cu privire la activitatea şefului Procuraturii. 

La scurt timp, Stoianoglo a fost reţinut de ofiţerii SIS, iar la sediul Procuraturii au avut loc percheziţii.

Potrivit IPN, în sesizarea depusă, deputatul Lilian Carp, preşedinte al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, a solicitat investigarea procurorului general sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi corupţie pasivă. Carp invocă legături între Alexandru Stoianoglo şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Alte acuzaţii ce i se aduc şui Stoianoglo ţin de faptul că acesta i-ar fi oferit ilegal îndemnizaţii fostului şef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă. Stoianoglo mai este acuzat că ar fi semnat un amendament, pe vremea când era deputat, care ulterior a fost votat de Parlament şi care ar fi dus la spălare de bani (landromatul rusesc).

Subiectul a fost examinat în şedinţă extraordinară, la care a venit şi procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar nu i s-a permis să-şi prezinte poziţia. Ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, a invocat faptul că venirea procurorului este neregulamentară, întrucât pentru invitarea procurorului au votat numai patru membri CSP din nouă.

Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, a criticat suspendarea din funcţie a procurorului general şi percheziţiile de la Procuratura Generală. Potrivit lui, a fost comisă o greşeală politică fatală, iar guvernarea se află în mare disperare.

Amintim că odată cu venirea la putere a Partidului Acţiune şi Solidaritate, asupra lui Alexandru Stoianoglo au fost exercitate presiuni enorme pentru ca acesta să-şi dea demisia. După ce procurorul general a opus rezistenţă şi nu a demisionat din proprie iniţiativă, deputaţii PAS au mers mai departe şi au modificat legea cu privire la procuratură, aşa încât Stoianoglo să poată fi demis, ca urmare a unei evaluări făcute de o comisie specială cu privire la activitatea procurorului general.

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a adus o serie de acuzaţii actualei guvernări luni, 4 octombrie, într-o conferinţă de presă. Potrivit lui, Partidul Acţiune şi Solidaritate a pus la cale discreditarea sa, prin care urmăreşte demiterea lui din funcţia de şef al Procuraturii.

Alexandru Stoianoglo a prezentat probe care arată că fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, are legături cu Maia Sandu şi Partidul Acţiune şi Solidaritate. În acest sens, Stoianoglo a făcut public mai multe înregistrări telefonice, care au fost realizate cu suportul experţilor EUROPOL şi care indică faptul că „Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanţii puterii”.

În plus, Stoianoglo susţine că Morari s-a aflat în legături strânse şi cu fostul ambasadorul al UE în Moldova, Peter Michalko, căruia i-a oferit ilegal informaţii din cadrul Procuraturii, în schimb, oficialul european i-ar fi oferit sprijin public lui Morari şi i-a asigurat prezenţă în mass-media.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite