Chișinău: Negocieri nocturne pentru guvernarea ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri Moldova 2010: Mihai Ghimpu
Alegeri Moldova 2010: Mihai Ghimpu

Liderii democraţi au trecut astăzi de la masa de discuţii cu PL şi PLDM la cea a comuniştilor. De această dată, liberalii au refuzat semnarea alianţei pro-UE, cerând cu orice preţ o funcţie de control în organele de Drept.

În a treia zi de Crăciun şi după o lună de la alegeri, liderii celor patru formaţiuni politice s-au întâlnit din nou astăzi pentru a stabili structura viitorului Guvern. Întâlnirea a fost cu atât mai importantă cu cât de ea depinde dacă mâine va fi sau nu ales preşedintele Parlamentului, care să preia şi interimatul funcţiei de şef de stat. Mâine, la ora 15.00, când se întrunește Parlamentul nou-ales, mandatul de preşedinte al Legislativului, deţinut de Mihai Ghimpu, expiră. Odată cu acest lucru îi expiră şi mandatul de preşedinte interimar al Moldovei.
GHIMPU, SUPĂRAT
DUPĂ NEGOCIERI

Prima întâlnire a început, în jurul orelor 16.00, la Reşedinţa de Stat. Aici s-au întrunit echipele de negociere din partea democratului Marian Lupu, a liberalului Mihai Ghimpu şi a liberal-democratului Vlad Filat.
După discuţii, care au durat două ore, foştii parteneri de alianţă n-au ajuns la un consens. Primul de la masa tratativelor s-a ridicat Mihai Ghimpu, care a plecat supărat de la întâlnire pentru că liberalii n-au primit nicio funcţie de control în cadrul Ministerului de Interne, la Centrul Anticorupţie ori la Procuratură.
„Discuţiile vor continua şi mâine", a spus Ghimpu. „Nu exclud că în această seară am fi putut avea o alianţă în această formulă", a declarat Lupu, după negocieri. Vlad Filat mai speră ca pânămâine, la începerea şedinţei Parlamentului, să bată palma pentru alianţa pro-UE.

După întâlnirea cu membrii fostei Alianţe pentru Intergrare Europeană, democraţii lui Lupu şi-au continuat negocierile cu comuniştii lui Vladimir Voronin. Discuţiile au avut loc tot la Reşedinţa de Stat, începând cu orele 19.00.


"Una dintre structurile de Drept trebuie să revină PL. E o pârghie să schimbăm ceva în ţara aceasta.
Mihai Ghimpu, Liderul PL

"Cei care pun condiţii au anumite scopuri. Ne aşteaptă o noapte întreagă de lucru.
Vlad Filat, Liderul PLDM

"Nu exclud că în această seară am fi putut semna actul de constituire al alianţei pro-UE.
Marian Lupu, Liderul PD

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite