Chişinăul devine Pro-Moldova sau totuşi Pro-Rusia înaintea alegerilor parlamentare?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictul dintre Partidul Democrat şi opoziţia pro-europeană a escaladat după anularea alegerilor democratice pentru primăria Chişinău, câştigate de opoziţie.

În zorii Zilei Independenţei, pe 27 august, după o întreagă noapte petrecută paşnic în jurul monumentului domnitorului Ştefan cel Mare, cei doi lideri ai opoziţiei, Maia Sandu şi Andrei Năstase, împreună cu câteva zeci de membri şi simpatizanţi ai partidelor lor (inclusiv autorul), au fost îndepărtaţi cu forţa de către unităţile speciale ale poliţia şi persoane în civil. Perimetrul din preajma monumentului a fost eliberat pentru a face loc ceremoniei oficiale de depunere de flori la care urma să participe toată conducerea ţării, inclusiv Igor Dodon, Andrian Candu şi Pavel Filip.

Această acţiune a marcat renunţarea guvernării la practica de neutilizare a forţei statului împotriva opoziţiei paşnice. Până atunci, şeful Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc, s-a folosit de interpuşi pentru a submina mitingurile opoziţie. Grupuri de bărbaţi în civil, unii din ei sportivi, sunt trimişi pentru a intimida şi a submina evenimente opoziţiei în întreaga ţară. Această tactic este similară cu cea folosită odinioară de preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici. Însă, Plahotniuc foloseşte şi partide politice pentru a încerca să saboteze mitingurile opoziţiei. Partidul milionarului Ilan Shor, condamnat la şapte ani de închisoare pentru rolul său în fraudă bancară de miliarde, este cel mai important instrument folosit de Plahotniuc pentru organizarea de contramanifestaţii împotriva opoziţiei proeuropene. După cum Shor aşteaptă decizia Curţii de Apel, el rămâne la mila lui Plahotniuc, care se ştie că ar avea o influenţă semnificativă asupra sistemului de justiţie.

Curios este că Ilan Shor şi Vladimir Plahotniuc au un partener comun - Partidul Libertăţii din Austria (FPO), care este un partid de extremă dreaptă. Un membru al FPO din Parlamentul European, Barbara Kappel, a participat la contramanifestaţia organizată de Shor împotriva opoziţiei proeuropene conduse de Sandu şi Năstase pe 26 august la Chişinău. Anterior, la 2 iulie, Kappel a făcut lobby în favoarea partidului Democrat din Moldova, îndemnând colegii săi din Parlamentul European să se întâlnească cu prim-ministrul Pavel Filip şi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, la Strasbourg, la câteva zile după protestele opoziţiei de la Chişinău împotriva alegerilor pentru primar anulate. Partidul Libertăţii din Austria a fost recent subiect de ştiri internaţionale, când Vladimir Putin a participat la nunta ministrului austriac de externe Karin Meilinger-Kneissl, nominalizată la această funcţie de Partidul Libertăţii din Austria. Rusia este cunoscută pentru sprijinul său fată de partidele de extremă dreapta din Europa, iar acum pare să le folosească pentru a-şi promova indirect interesele inclusiv şi în ţările post-sovietice. Un alt oficial European, care este şi bun prieten al Kremlinului, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a cerut Uniunii Europene să disburseze ajutorul financiar suspendat pentru Republica Moldova, adăugând că criticile UE faţă de Moldova, după alegerile anulate, nu au fost justificate. Acesta a reiterat de fapt poziţia guvernului moldovean, care a calificat decizia Bruxellesului de suspendare a fondurile ca şi „incorectă“, „politizată“, „abuzivă“ şi care constituie „o ingerinţă în afacerile interne ale Moldovei“, demonstrând în ce criză acută au intrat relaţiile Moldova-UE după acţiunile nesăbuite ale guvernului de la Chişinău.

Aşadar, Kremlinul găseşte teren tot mai fertil în Moldova pentru avansarea agendei sale. În ultimii ani, Moldova a început din ce în ce mai mult să semene cu Rusia atunci când vine vorba de regresul democraţiei, de practici represive de hărţuire a opoziţiei, de limitare a libertăţilor civile şi de promovare a unui discurs anti-occidental, sprijinit de Biserica Ortodoxă a Moldovei subordonată Patriarhiei Rusiei. Nu este o coincidenţă că Patriarhul rus Kiril urma să viziteze Moldova cu ocazia Congresului Mondial al Familiilor - desemnat de către apărătorii drepturilor omului din Statele Unite drept un grup ce promovează ură şi care stă în spatele unei campanii globale anti-LGBT, inclusiv legea anti-LGBT din Rusia aprobată în 2013. Organizatorul şi sponsorul Congresului Familiei din Moldova este Fundaţia Caritabilă „Din Suflet“, condusă de Prima Doamnă a Moldovei, Galina Dodon. Finanţarea Fundaţiei Primei Doamnă este complet netransparentă. Preşedintele Igor Dodon a recunoscut doar ambasadele Turciei şi Chinei în calitate de sponsori, însă se presupune că oameni de afaceri afiliaţi Kremlinului furnizează cea mai mare parte a fondurilor pentru promovarea imaginii preşedintelui Dodon, lucru care nu pare să-l deranjeze pe Plahotniuc. Preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, Dodon, a participat la Congresul Familiei de la Budapesta din 2017, fiind unica sa vizită bilaterală într-o ţară UE de la preluarea funcţiei, în pofida a peste o duzină de vizite în Rusia. Congresul Familiei din Moldova, alături de vizita Patriarhului Kiril amânată pentru octombrie, va marca începerea de facto a campaniei parlamentare a Partidului Socialiştilor pentru alegerile programate pentru 24 februarie.

Aceasta, în mod normal, ar însemna o veste proastă pentru Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc, care se mai declară în mod oficial drept pro-european. Dar, de fapt, Plahotniuc şi Dodon continuă cooperarea politică reciproc avantajoasă. În ciuda opoziţiei din partea propriului partid, preşedintele Dodon a semnat recent un controversat pachet de legi adoptat de Partidul Democrat, acordând amnistie fiscală şi decriminalizând anumite crime economice, împreună cu legea cetăţeniei contra bani pe care Dodon o promisese anul trecut, ca o modalitate pentru oamenii de afaceri ruşi de a obţine călătorii fără viză în Uniunea Europeană, în ciuda reticenţelor UE. Aceasta explică de ce un consilier al Putin a salutat recent Acordul de Asociere şi de Comerţ al Republicii Moldova cu UE ca o oportunitate pentru întreprinderile ruseşti, în ciuda criticilor dure ale Rusiei în adresa aceluiaşi acord înaintea semnării lui în 2014. La rândul său, preşedintele Parlamentului Andrian Candu a salutat recenta numire a lui Dmitri Kozak în calitate de reprezentant comercial al lui Putin pentru Republica Moldova.

În timp ce Vladimir Plahotniuc continuă să se tină cu dinţii de putere, UE a început să se opună şantajului său geopolitic şi respinge din ce în ce mai mult tacticile sale antidemocratice. În consecinţă, Plahotniuc, de facto, îşi asumă pe fată parteneriatul politic cu Igor Dodon, iar acest lucru, cel mai probabil, va forţa Moldova mai aproape de Rusia, împotriva voinţei majorităţii cetăţenilor ţării care nutresc speranţa sinceră a unui viitor european. În acelaşi timp, un astfel de rezultat se va dovedi o năpastă pentru Ucraina, care, luptă cu înverşunare împotriva Kremlinului.

Notă: Acest articol a fost scris pentru Fundaţia Jamestown din Washington, iar originalul poate fi accesat aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite