Chişinăul îndeamnă la nerecunoaşterea alegerilor din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
zona transnistria

Biroul politici de reintegrare a emis o declaraţie în legătură cu organizarea aşa-numitului scrutin „parlamentar” în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

 „După cum se cunoaşte, pentru data de 12 decembrie curent, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova este preconizată desfăşurarea aşa-numitor „alegeri prezidenţiale”. Constatăm că acest exerciţiu se desfăşoară în afara cadrului constituţional şi contrar legislaţiei în vigoare a Republicii Moldova” se arată declaraţia citată de IPN. 

Biroul politici de reintegrare reiterează poziţia Guvernului Republicii Moldova că astfel de „alegeri” nu pot fi recunoscute şi sunt considerate nule din punct de vedere juridic.

„Subliniem că un asemenea exerciţiu „electoral” se desfăşoară în condiţii de nerespectare a standardelor democratice internaţionale, cu cazuri de suprimare sistemică a libertăţii de exprimare şi a pluralismului de opinii, prezenţei unei cenzuri informaţionale dure în regiune şi altor încălcări ale drepturilor omului”, se specifică în document.

Totodată, Biroul politici de reintegrare a îndemnat partenerii internaţionali să se abţină de la declaraţii, mediatizări, desemnări de „observatori electorali” sau alte acţiuni şi contacte cu exponenţii Tiraspolului pe acest subiect, pentru a exclude orice legitimizare a aşa-numitelor „alegeri”.

„Asemenea acţiuni vor fi considerate drept sfidare la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, precum şi ar putea avea un impact contraproductiv asupra procesului de reglementare transnistreană”, se menţionează în declaraţie.

Primele aşa-zise „alegeri prezidenţiale” în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care este în afara controlului autorităţilor constituţionale, au avut loc pe 1 decembrie 1991, câştigător fiind declarat Igor Smirnov. Liderul transnistrean şi-a reconfirmat mandatul de trei ori, deţinând funcţia timp de 20 de ani, până la finele anului 2011, când a fost înlocuit de Evgheni Şevciuk. Actualul lider transnistrean, Vadim Krasnoselskii, a câştigat alegerile din decembrie 2016 şi candidează pentru un nou mandat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite