Chişinăul, solidar cu Londra în scandalul expulzării diplomaţilor ruşi: Suntem gata să oferim tot sprijinul necesar pentru Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a comentat situaţia din jurul scandalului diplomatic dintre Londra şi Moscova, izbucnit în urma otrăvirii fostului spion rus Sergei Skripal şi a fiicei sale pe teritoriul Marii Britanii. Şeful Legislativului a declarat că Republica Moldova este solidară cu Marea Britanie şi a adus mai multe acuzaţii indirecte Rusiei.

„Situaţia din Marea Britanie este foarte îngrijorătoare. Implicarea unui stat străin în lichidarea fizică de persoane sau vulnerabilizarea sistemelor guvernamentale, bancare, manipulare şi intervenţie agresivă mediatică, intervenţie în procesul electoral - toate aceste acţiuni se întâmpla în Marea Britanie”, a scris Andrian Candu pe pagina sa de Facebook.

Potrvivit speakerului, „instinctul de a ne proteja colectiv faţă de provocările şi pericolul constant, generat de rău-voitori, ne motivează să găsim soluţii noi”. 

„Suntem solidari şi suntem gata să oferim tot suportul necesar din partea Republicii Moldova pentru Marea Britanie”, a menţionat Candu, fără a preciza în ce constă „suportul”.

Premierul britanic Theresa May a anunţat, în cadrul măsurilor de răspuns faţă de otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal şi a fiicei sale pe teritoriul Marii Britanii, că Londra suspendă toate contactele bilaterale la nivel înalt cu Rusia. În plus, 23 de diplomaţi ruşi vor fi expulzaţi.

Rusia a avertizat că nu va ezita să răspundă dacă Londra va expulza diplomaţii ruşi.  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu are nicio legătură cu otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi că nu se teme de riscul izolării internaţionale în urma acuzaţiilor formulate de Marea Britanie. 

Liderii Uniunii Europene vor discuta săptămâna viitoare despre otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat într-o vizită oficială în Finlanda, relatează Reuters.

„Îmi exprim solidaritatea deplină cu premierul britanic Theresa May în faţa acestui atac brutal, inspirat, cel mai probabil, de Moscova“, a declarat Donald Tusk într-o conferinţă de presă la Helsinki, precum şi într-o postare pe contul său de Twitter. „Sunt gata să includ această problemă pe agenda summitului Consiliului European de săptămâna viitoare“, a adăugat el.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite