Chişinăul şi Tiraspolul au semnat patru decizii protocolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană au semnat sâmbătă, 25 noiembrie, la Bender, patru decizii protocolare.

Acestea vizează asigurarea bunei funcţionări a şcolilor cu predare în grafia latină, recunoaşterea diplomelor de studii superioare eliberate în stânga Nistrului, restabilirea reţelei de telefonie mobilă şi fixă între cele două maluri ale Nistrului şi asigurarea accesului nestingherit al proprietarilor la terenurile agricole situate după traseul Râbniţa-Tiraspol, transmite IPN.

Răspunzând la întrebările presei, vicepremierul Gheorghe Bălan a spus că au fost discutate toate aspectele ce ţin de funcţionarea şcolilor cu predare în grafia latină. S-a convenit asupra extinderii contractelor de chirie, iar taxa va fi una simbolică. Partea transnistreană va asigura accesul nestingherit al profesorilor şi elevilor la instituţiile de învăţământ, dar şi îmbunătăţirea infrastructurii acestor instituţii, pentru a contribui la un proces educaţional de calitate.

Cât priveşte accesul la terenurile agricole, s-a convenit ca partea transnistreană să revină la mecanismul existent până în 2006. Proprietarii de terenuri vor trebui să prezinte actele confirmatoare cu privire la proprietate în termen de două luni.

În protocolul pentru restabilirea legăturii telefonice între cele două maluri ale Nistrului nu este fixat un termen, însă Gheorghe Balan a dat asigurări că experţii tehnici din cadrul grupurilor de lucru vor identifica soluţii în cel mai scurt timp şi este cert că tarifele fixate vor fi similare celor naţionale.

Reprezentantul politic al Chişinăului în procesul de reglementare transnistreană a apreciat pozitiv paşii întreprinşi, precizând că acţiunile respective vor contribui la avansarea pe partea procesului de negocieri pentru soluţionarea problemelor socio-economice ale cetăţenilor de pe cele două maluri ale Nistrului.

Întrebat despre chestiunile la care încă nu s-au găsit soluţii, Gheorghe Balan a subliniat că acestea fac parte din pachetul „Berlin +” şi ţin de libera circulaţie pe cele două maluri, dosarele penale intentate în regiunea transnistreană şi recunoaşterea numerelor de înmatriculare transnistrene.

„Vom lucra în direcţia soluţionării acestor probleme. Important este că există voinţă politică şi deschidere din partea ambelor părţi, dar şi a grupurilor de experţi. Suntem optimişti că vom găsi soluţii”, a mai spus oficialul de la Chişinău.

La rândul său, reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev, a spus că prin semnarea celor patru protocoale părţile au dat dovadă de deschidere în soluţionarea problemelor cu caracter socio-umanitar. Acesta a apreciat pozitiv faptul că s-a ajuns la un numitor comun în recunoaşterea diplomelor eliberate de Tiraspol, acest lucru, potrivit lui Ignatiev, va asigura mobilitatea academică a tinerilor din stânga Nistrului şi accesul la educaţie. De asemenea, acesta a salutat decizia luată în cazul restabilirii reţelei telefonice şi a precizat că grupurile de experţi vor veni cu o viziune comună pentru a elimina impedimentele şi a oferi servicii de calitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite