Cine sunt candidaţii cu cele mai mari şanse la alegerile parlamentare noi din Hânceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţii din circumscripţia nr. 38 Hânceşti cu cele mai mari şanse sunt Ştefan Gaţcan, de la Partidul Socialiştilor, şi candidatul independent Grigore Cobzac. La o distanţă foarte mică este Olesea Stamate, de la Partidul Acţiune şi Solidaritate, şi Vitalie Balinschi, de la Partidul Politic Şor. Sunt rezultatele unui sondaj realizat în această circumscripţie de către compania Date Inteligente SRL (iData), în perioada 20-25 februarie.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul executiv iData, a menţionat că sondajul a fost realizat telefonic în rândul a o sută de respondenţi, fiind unul reprezentativ pentru circumscripţie. Pentru Ştefan Gaţcan ar vota 13% din respondenţi, pentru Grigore Cobzac – 11%, iar Olesea Stamate şi Vitalie Balinschi are susţinerea a 10% din respondenţi fiecare. Acest tablou denotă că învingătorul va fi desemnat cu o diferenţă foarte mică, dar şi cu un procentaj mic, a notat directorul iData.


O componentă a cercetării este şi participarea a 20 de experţi care s-au dat cu părerea cine ar putea câştiga mandatul de deputat la Hânceşti. Ei au evaluat şansele celor şapte candidaţi pe o scară de la 1 la 5, unde 1 înseamnă că nu are deloc şanse să câştige, iar 5 – aproape sigur va câştiga. Cu cele mai mari şanse au fost apreciaţi – Grigore Cobzac (independent) şi Ştefan Gaţcan (PSRM). Olesea Stamate (PAS), dar şi Ion Mereuţă, de la Partidul Democrat, au fost apreciaţi cu şanse relativ bune. Iar Dorin Chirtoac,  de la Mişcarea Unirea, Vitalie Balinschi (PPŞ) şi Anatolie Postolache, de la Partidul Liberal Democrat, au şanse mici, în opinia experţilor.

Având opţiunea să menţioneze un singur candidat cu cele mai mari şanse, jumătate din experţi l-au menţionat pe Grigore Cobzac (independent). Ştefan Gaţcan (PSRM) a fost menţionat de 30%, Olesea Stamate (PAS) de 15%, iar Ion Mereuţă (PDM) de 5%.

Mihai Bologan a menţionat că cetăţenii au fost întrebaţi dacă vor merge pe 15 martie la vot, iar 86% dintre ei au răspuns – „cu siguranţă da”. 6% au spus că „probabil vor merge”, 2% – „probabil nu vor merge”, 1% – „cu siguranţă nu vor merge”, iar 5% nu ştiu. „Cel puţin declarativ, populaţia este interesată de alegeri şi spune că va participa. Dar în realitate ştim că rata de participare nu este foarte înaltă”, a notat Mihai Bologan.

Experţii prognozează o rată de participare scăzută. Or, rata oficială se calculează în baza numărului personalelor înscrise pe liste, iar acest număr este foarte mare, care include şi persoane care nu mai locuiesc în această circumscripţie.


În cadrul cercetării, experţii au fost întrebaţi referitor la eventuale alegeri parlamentare anticipate. 65% sunt de părere că este puţin probabil ca acestea să aibă loc în 2020, iar 25% au spus că este deloc probabil. 10% au menţionat că există şanse bune să aibă loc un scrutin anticipat. În opinia a jumătate din experţi, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, ar avea de câştigat PSRM, iar 45% au menţionat PAS. Întrebaţi cine ar avea de pierdut, 55% din experţi au spus că PDM, iar 25% au menţionat Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr.

70% din cei 20 de experţi intervievaţi consideră că la alegerile prezidenţiale de anul acesta va fi organizat şi turul doi. 5% cred că prezidenţialele vor fi câştigate din primul tur, iar 25% au spus că este posibil să fie câştigate din primul tur. Dacă în turul doi ar accede actualul preşedinte Igor Dodon şi lidera PAS, Maia Sandu, 60% din experţi sunt de părere că scrutinul va fi câştigat de Igor Dodon.

Sondajul în rândul experţilor a fost organizat în perioada 19-25 februarie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite