Cine este Octavian Ţîcu, candidat la funcţia de primar de Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Candidatul Partidului Unităţii Naţionale, Octavian Ţîcu, are 47 de ani şi este născut în satul Costuleni, raionul Ungheni. Este licenţiat în istorie. Absolvent al Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi, România. Este cercetător-coordonator la Institutul de Istorie la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi conferenţiar universitar la Facultatea de Istorie şi Filozofie la Universitatea de Stat din Moldova, transmite IPN.

Candidatul Partidului Unităţii Naţionale, Octavian Ţîcu, are 47 de ani şi este născut în satul Costuleni, raionul Ungheni. Este licenţiat în istorie. Absolvent al Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi, România. Este cercetător-coordonator la Institutul de Istorie la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi conferenţiar universitar la Facultatea de Istorie şi Filozofie la Universitatea de Stat din Moldova.

Este boxer profesionist, de şapte ori campion al Republicii Moldova la box. În 1996 a participat la Jocurile Olimpice din Atlanta, SUA, unde a obţinut locul 17.

Fost ministru al tineretului şi sportului în 2013, fiind înaintat în funcţie de Partidul Liberal. În martie 2015, Octavian Ţîcu s-a alăturat grupului de iniţiativă de formare a Partidului Popular European din Moldova. La alegerile locale generale din 14 iunie 2015, a fost ales în funcţia de consilier raional în Ungheni din partea Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă”. În august 2015, a anunţat că părăseşte Partidul Popular European şi şi-a depus şi mandatul de consilier raional.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a candidat din partea Blocului ACUM în circumscripţia 16 Ungheni, fiind al patrulea, cu 28,30% voturi. Totuşi, a intrat în Parlament pe lista Blocului ACUM. În luna septembrie a acestui an, a anunţat că părăseşte fracţiunea PPDA din Parlament şi rămâne deputat independent în cadrul blocului ACUM.

Octavian Ţîcu spune că s-a implicat în campania electorală din necesitatea de a „stopa asaltul PSRM asupra oraşului Chişinău”. Potrivit candidatului, cum va deveni primar, se va preocupa într-un mod special de soarta centrului istoric al oraşului Chişinău. Alte priorităţi ţin şi de amenajarea terenurilor de joacă, reconstrucţia drumurilor. De asemenea, îşi propune să dezvolte o nouă strategie de dezvoltare urbană.

Pentru perioada 1 ianuarie 2017-1 decembrie 2018, soţii Ţîcu declară venituri salariale de aproximativ 231 de mii de lei, peste 436 de mii de lei din activităţi didactice sau de creaţie şi peste 32 de mii de lei – alte venituri. Candidatul deţine în proprietate un apartament, un automobil şi conturi bancare cu 83 de mii de lei şi 2300 de euro în cont.

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN, în care prezintă date biografice, informaţii despre venituri şi avere, precum şi experienţa profesională a pretendenţilor la şefia capitalei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite