Cine este Pavel Filip: ministru fără întrerupere de 5 ani, fost şef al bomboanelor „Bucuria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine este Pavel Filip, noul premier al Republicii Moldova? El a fost prezent în toate guvernele de la Chişinău din ultimii 5 ani ca ministru al tehnologiei informaţiilor, după o carieră în mediul de afaceri.

Cine este Pavel Filip: Ministru timp de 5 ani consecutiv

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi-a început cariera politică în urmă cu cinci ani, la data de 14 ianuarie 2011, când a fost numit în funcţia de ministru din cadrul Ministerului Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor de la Chişinău. Filip a început activitatea de ministru în Guvernul Filat-II fiind reconfirmat în această funcţie în Guvernele conduse de Iurie Leancă, Chiril Gaburici şi Valeriu Streleţ. 

Cine este Pavel Filip: Şeful bomboanelor

În perioada 1991-2001, Pavel Filip a activat în calitate de inginer-şef în cadrul S.A. „Bucuria”, iar ulterior a fost numit pe postul de şef de secţie în cadrul „Bucuriei”. Apoi a ocupat funcţia de director general adjunct pentru probleme de producţie şi tehnologie la „Bucuria”. Timp de şapte ani, din anul 2001, a fost directorul general al companiei de dulciuri şi bomboane „Bucuria”. Ulterior, timp de trei ani, în perioada 2008-2011, Pavel Filip a deţinut funcţia de director general al S.A. „Tutun-CTC” din Chişinău. 

Cine este Pavel Filip: Averea premierului

Pavel Filip are studii din domeniul tehnic şi economic. Acesta a absolvit Universitatea Tehnică a Republicii Moldova şi Institutul Internaţional de Management din oraşul Chişinău. Premierul moldovean s-a născut la data de 10 aprilie 1966 în satul Pănăşeşti din raionul Străşeni. Este căsătorit şi are doi copii. 

Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate depusă de Pavel Filip pentru anul 2014, oficialul a obţinut un venit de la locul de muncă de aproape 150.000 de lei. Soţia acestuia, Tatiana Filip, a declarat câştiguri în anul 2014 în valoare de aproape 192.000 de lei obţinuţi din salariul şi plăţile pentru arendă de la „Burex” SRL. Totodată, familia lui Pavel Filip a vândut în anul 2014 o casă în valoare de 3 milioane de lei. 

Cine este Pavel Filip: Fiul său este şef la „oraşul de ciocolată”

Potrivit jurnaliştilor de la Ziarul de Gardă, premierul moldovean nu a declarat casa de lux din sectorul Buiucani al capitalei, unde locuieşte cu familia sa. Ziarul de Gardă mai scrie că casa este înregistrată pe numele fiului său în vârstă de 24 de ani. 

Menţionăm că Pavel Filip şi soţia sa nu deţin afaceri comerciale pe numele lor. Cei doi fii, Dumitru şi Iulian deţin câte co afacere. Dumitru Filip a fondat compania „Burex” SRL, cea care gestionează magazinul de ciocolată „Ciocoville” de pe bd. Ştefan cel Mare intersecţie cu str. Petru Movilă. Iulian Filip are o afacere în domeniul asigurărilor de viaţă. 

Cine este Pavel Filip: Arendaş de pădure în zona Dănceni-Sociteni

Potrivit portalului Anticorupţie.md, Filip este moştenitorul a nouă terenuri agricole şi o casă de locuit cu suprafaţa de 54,3 metri patraţi în satul natal, Pănăşeşti, raionul Străşeni. Bunurile au fost moşenite în anul 2004 şi 2012. Reporterii de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice au mai scris că Pavel Filip a arendat pădure în zona Dănceni-Sociteni din raionul Ialoveni. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite